Det finns ingen lagstiftning som reglerar exakt hur länge man får lämna en hund ensam. Enligt Svenska Kennelklubben bör en hund aldrig lämnas längre än 5 timmar och valpar endast korta stunder. Jordbruksverkets allmänna råd anger att hundar bör rastas minst var 6:e timme, oftare när det gäller valpar och gamla hundar.
Däremot står det i Djurskyddslagens 3 § ”Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten och tillräcklig tillsyn”. Ett brott mot paragrafen kan leda till böter eller fängelse.
Det bästa är förstås om man kan ta med sig hunden till jobbet, men det fungerar inte på de flesta arbetsplatserna. Så hur löser man situationen? De flesta lämnar hunden ensam hemma, men sällan längre än den tid som rekommenderas. Dagmatte eller hunddagis är bra alternativ. I annat fall måste man åka hem på lunchen för att rasta och hinna umgås lite med sin hund.
Hundar får aldrig vara själva i en bil längre än 3 timmar enligt Jordbruksverkets allmänna råd. Tänk på att bilen snabbt kan bli kokhet varma sommardagar. Om risken att temperaturen stiger över 25 grader får hunden överhuvudtaget inte lämnas kvar i bilen. Varje år får veterinärer in hundar som drabbats av värmeslag i bilar till följd av hettan.
Vintertid gäller det omvända. Bilen blir snabbt nedkyld och förvandlas till en köldfälla, särskilt små hundar och hundar med tunn päls är särskilt utsatta.
Se alltid till att hunden får frisk luft samt har tillgång till vatten och skugga. Det ska också finnas tillräckligt med plats för hunden att både stå och ligga. Ett generellt råd är dock att aldrig lämna hunden i bilen annat än under mycket korta stunder.
De flesta som behöver hundvakt under semestern vänder sig till vänner, släktingar eller grannar. Ska man vara borta en längre tid och inte kan ta med sig sin hund är hundpensionat en lösning. Hur hunden upplever vistelsen är förstås individuellt, men personalen på pensionat ska vara utbildade på hundar och ha kunskap om bl.a. hundens beteendebehov, stress hos hund, smittspridning och enklare hundsjukvård.
Funderar du på hundpensionat ska du först kolla att det har tillstånd av Länsstyrelsen. Du bör även kolla att hundens vaccinationer är uppdaterade. Att din hund har en bra försäkring utgår vi från. Gör ett besök på pensionatet och prata med personalen om rutinerna innan du bestämmer dig.
Alla hundar måste lämnas ensamma förr eller senare. Det kräver träning och en hel del tålamod.
Så tränar du hunden att vara ensam