Katthonan blir ofta könsmogen när hon är cirka nio månader gammal, men vissa raser blir det redan vid sex månader. Till raser som blir könsmogna tidigt hör bland annat korthåriga raser som bengal, siames och burma. Långhåriga raser blir könsmogna senare, ända upp till ett år eller äldre.
Så fort katten är könsmogen kan hon para sig. Utekatter skiljer sig från innekatter genom att vara mer beroende av ljus och årstiderna och har annorlunda löpperioder. När det är mörkt och kallt löper hon sällan. En innekatt är van vid en annan miljö och kan löpa året runt. Honans ålder och ras spelar också in. Du märker ofta på honan att hon löper genom att hon kallar på hannar och när man klappar honan på nedre delen av ryggen vid svansen lägger de ned baken mot golvet och för svansen åt sidan. Honan verkar ofta rastlös och kan i vissa fall revirmarkera genom att kissa – även inomhus.
Det är dock viktigt att veta att katthonan kan para sig även utan att hon löper. Själva parningen startar ägglossningen. När hanen parar första gången så släpper honan sina ägg och de följande parningarna befruktar äggen. Eftersom en hona kan paras flera gånger är det väldigt viktigt att det inte är fler hanar som kan para, då kattungarna kan få olika fäder och då går det inte att stambokföra utan faderskapstest.
En hona är normalt dräktig i 63–65 dagar (9 veckor), men kan variera mellan 60–71 dagar. Redan efter ungefär tre veckor (21 dagar) kan man se om honan är dräktig, då spenarna blir starkt rosa. När honan är 5–6 veckor gången i dräktigheten så kan man börja känna fostren som små blåsor i magen om man trycker försiktigt. Under de 2–3 sista veckorna kan man även känna och se sparkar i magen från fostren. Andra förändringar i beteendet hos din katt kan vara:
En katt har förberett sig själv för att föda och behöver normalt inte din hjälp. Men om något går fel under förlossningen finns en del du kan förbereda för att underlätta. Här är några saker du förbereda:
Tänk på att en hona har två horn, dvs. kattungarna ligger som två “pärlband” i magen och honan tömmer ett horn i taget. Det kan gå allt från 30 minuter till 24 timmar mellan tömning av hornen. Så länge honan är lugn med de kattungar som fötts, äter, sover, matar dem och använder lådan är det bara att avvakta. Om honan däremot verkar slö, varm eller har försvagade krystvärkar – kontakta veterinär.
Mer om kattungens utvecklingAtt kastrera en honkatt kostar från en tusenlapp och uppåt och är en bra lösning om du inte har planer på avel. Du undviker oplanerade kattungar och undviker livmoderinflammation och äggstockstumörer. Idag rekommenderas kastrering från 4 månader och uppåt enligt Veterinärförbundet. Ska man inte ha en katt i avel så kastrera så fort som möjligt. Vissa veterinärer kastrerar från 6 mån ålder. Det är bättre att kastrera innan honan börjar löpa, då ett löp är både stressande för katten och för familjen. Då kan katten skrika högt i upp till 14 dagar.