Sök på Svedea.se

Barn på en  båt sträcker upp armarna i luften

Flytväst – vilken ska jag välja?

Flytväst är en mycket billig livförsäkring, men vilken flytväst passar dig bäst? Det finns flera olika modeller att välja på och därför tipsar vi om skillnaderna du bör tänka på när du väljer.

Räddningsvästar – för alla

En räddningsväst är utformad för att du ska vändas rätt och hålla upp huvudet så att luftvägarna är ovanför vattenytan. Den är testad och godkänd enligt 100N- eller 150N-standarden och är valet för alla som inte kan simma, inklusive små barn till sjöss eller vid stranden. En räddningsväst har flytkraften koncentrerad på framsidan av kroppen och mindre på ryggen. Det gör att västen automatiskt vill vända användaren på rygg. Kragen på västen är till för att lyfta upp huvudet så att luftvägarna kommer ovanför vattenytan. Dessa västar ska vara utrustade med visselpipa, reflexer, grenband och yttermaterial med hög synlighet.

Flytväst (seglarväst) – för simkunniga

En flytväst passar för de flesta aktiviteter, bara du är simkunnig. De är godkända till 50N-standarden, vilket innebär att flytvästen håller dig tryggt flytande men hjälper dig inte med vändning eller håller upp huvudet. Flytvästen är snabbtorkande, lätt och bekväm att använda.

Flytvästar – för vattensport

Åker du vattenskidor, wakeboard eller liknande? Då ska du ha en flytväst som sitter på ordentligt och inte är ömtålig. Den ska ha hög bärförmåga, sitta på även vid hårda fall och vara stötdämpande. Dessa bör vara godkända till 50N standarden, detta innebär att du ska vara simkunnig. Flytvästen håller dig nämligen flytande men hjälper dig inte med vändning eller håller huvudet uppe.

Räddningsväst – uppblåsbar

Uppblåsbara räddningsvästar är ett av de säkraste alternativen ute på sjön. De ger dig nämligen 50 % mer bärförmåga än traditionella räddningsvästar. Den vanligaste modellen är automatisk uppblåsning, vilket innebär att västen blåses upp av sig självt när man hamnar i vattnet. Västen blåses upp av en kolsyrepatron som ska bytas varje gång västen varit uppblåst. Västen ska kontrolleras eller lämnas in för service varje år. Denna modell används bl a av mer erfarna seglare, sportfiskare och räddningspersonal.

Mer om uppblåsbar flytväst

Flytoverall – för tuffa förhållanden

När sommarvärmen försvunnit ställs betydligt högre krav på den säkerhetsutrustning du använder. En flytoverall isolerar mot den första köldchocken och när vattnet väl tränger in värms det upp av kroppsvärmen.  En person i flytoverall tappar i genomsnitt 1,13 grader under två timmar om man ligger i 10-gradigt vatten. Det är även bra att komplettera overallen med en uppblåsbar räddningsväst, man ska ha respekt för havets krafter.

Publicerad: 2020-06-29

Senast uppdaterad: 2021-09-17