Uppblåsbara räddningsvästar är ett mycket bra alternativ för dig som väger över 30 kg, är simkunnig och behöver röra dig mycket ombord. Skulle du hamna i vattnet startar uppblåsningen automatiskt efter ca tre sekunder med hjälp av en uppblåsningsventil som är kopplad till en lufttät lunga. Västen blåses upp med hjälp av en gaspatron fylld med ofarlig koldioxid som aktiveras automatiskt på ca 10 cm vattendjup. De flesta räddningsvästar med automatisk uppblåsning har även en manuell uppblåsningsbackup och en munventil.
En uppblåsbar räddningsväst passar bäst på vuxna och unga vuxna från 30 kg och uppåt. Västarna brukar vara graderade i viktintervaller, till exempel 30-110 kg eller 40-140 kg, men kan variera beroende på märken och modeller. Mer om olika typer av flytvästar du kan välja bland hittar du här.
Gaspatronen räcker bara en gång. Därför måste räddningsvästen laddas om med en ny patron om den blivit gasuppblåst. Om du tittar på västen, gaspatronen och/eller automatutlösaren hittar du instruktioner om vilka delar just din väst behöver. Känner du dig osäker kan du alltid ta med sig västen till en marinbutik. Då hjälper de dig ta fram de reservdelar som behöver bytas.
Väljer du mellan en manuell eller automatisk väst så rekommenderar vi en automatisk. Att ramla i vattnet skapar av naturliga skäl stress och då är det tryggt att slippa tänka på att blåsa upp västen själv. En fördel med den manuella västen är dock att du kan simma med västen på dig och blåsa upp den när det passar dig bäst. Skulle du behöva hoppa i för att rädda någon annan i vattnet så kan en uppblåst väst hindra dig från att simma fullt ut. Den manuella västen kan du då blåsa upp när du känner att situationen kräver det.
Mer om hur man väljer rätt typ av flytvästEn ny väst håller ca 5 år beroende på märke, men ofta mycket längre om du sköter om den rätt. Bästa sättet att hålla en uppblåsbar väst fräsch och i trim är att förvara den torrt och i skugga. Låt den inte ligga kvar i en fuktig båt på sommaren eller efter säsong. Ta istället med dig västen hem och låt den hänga på en galge. Oavsett om din väst är ny eller äldre så glöm inte kontrollera bäst före-datumet som sitter på automatutlösaren. Har det passerat slutar inte västen att fungera. Däremot kan den spontanutlösa om den är gammal och har förvarats fuktigt.
Tänk på att hantera flytvästen försiktigt. Tappar du den i hårt underlag finns risk för att det går hål, så vill du vara säker på att västen fortfarande är tät kan du blåsa upp den manuellt för att se att den håller trycket. Behöver du hjälp med hur du gör det eller hur du sedan packar om flytvästen kan du vända dig till ditt närmaste serviceställe.