Söndagen den 23/2 kommer våra digitala tjänster vara stängda för underhåll. Det innebär att det inte kommer att vara möjligt att räkna på våra försäkringar, anmäla skada eller logga in på Mina sidor. 

Vi beklagar eventuella besvär och ser fram emot att välkomna dig tillbaka senare. Tack för din förståelse!

Sök på Svedea.se

En person fäster en orange bogserlina i en bils bogserögla. Närbild av handen och metallkopplingen på fordonets front.

Så bogserar du bilen säkert

Att behöva bogsera en bil kan vara stressande, men det är en situation många bilägare kan hamna i. För att göra bogseringen så säker och smi­dig som möjligt är det viktigt att känna till de regler som gäller och hur man genomför bogseringen på rätt sätt.

Vilka regler finns det för bogsering? 

Bogsering regleras av trafiklagstiftningen för att säkerställa säkerheten för både förare och andra trafikanter. Här är de vik­tigaste reglerna att känna till: 

Hur bogserar man en bil? 

För att bogseringen ska gå så smidigt och säkert som möjligt behöver du göra följande: 

  1. Förbered bilen: Kontrollera att bromsar, styrning och däck fungerar på den bog­serade bilen. Bromsarna är avgör­ande för att kunna stanna säkert, och styrningen måste fungera för att föraren ska kunna manövrera bilen under bogsering.
  2. Koppla samman bilarna: Använd en god­känd bogseringslina och fäst den i drag­kroken på den bogserande bilen och i dragöglan på den bogserade bilen. Drag­öglan finns oftast i bilens bagageut­rymme och ska skruvas fast i ett särskilt fäste på stötfångaren.
  3. Sätt bilen i rätt läge: För manuella bilar ska växeln vara i friläge. Om möjligt, starta motorn så att styr- och bromsser­von fungerar. För automatväxlade bilar krävs särskilda försiktighetsåtgärder (se nästa avsnitt).
  4. Sätt på varningsblinkers: Varningsblinkers ska vara aktiverade på den bogser­ade bilen för att varna andra trafikanter.
  5. Håll linan spänd: Föraren i den bogs­erade bilen ska bromsa lätt vid behov för att hålla bogserlinan spänd. Detta för­hindrar ryckiga rörelser som kan göra bogseringen osäker.
  6. Kör försiktigt: Kör mjukt och håll låg hastighet. Undvik plötsliga inbroms­ningar eller svängar, och kommunicera tydligt med föraren i den bogserade bilen.

Måste man ha varnings­blinkers när man bogserar? 

Ja, varningsblinkers är obligatoriska på den bil som ska bogseras. Detta gör det tydligt för andra trafikanter att bilen är i en nöd­situation. 

Den bogserande bilen ska däremot inte ha varningsblinkers på under färd. Om den bogserade bilens lyktor inte fungerar ska extra ljus och reflexer användas – vitt ljus fram och rött ljus bak. Reflexerna ska placeras så att de syns tydligt för andra trafikanter. 

Vad får man inte bogsera? 

Det är förbjudet att bogsera vissa fordon eftersom det kan vara farligt eller skada bilen. Du får inte bogsera bilar med trasiga bromsar eller låst styrning, eftersom dessa funktioner är nödvändiga för att kunna manövrera bilen under bogsering. Det är heller inte tillåtet att bogsera på motorväg eller motortrafikled längre än till närmaste avfart. För automatväxlade bilar och elbilar krävs särskilda försiktighetsåtgärder, vilket du kan läsa mer om i nästa avsnitt. Om du är osäker på om bilen kan bogseras är det bäst att kontrollera bilens handbok eller kontakta en bärgare.

Hur lång får linan man bogserar med vara? 

Avståndet mellan bilarna får inte vara längre än två meter utan att linan är markerad. Märk linan tydligt med en reflex eller en färgglad flagga för att göra den synlig för andra trafikanter. Detta är särskilt viktigt vid mörker eller dåliga siktför­hållanden. En godkänd bogserlina är mellan 3 – 5 meter lång. 

Måste man ha dragkrok för att bogsera? 

Nej, det är inte ett krav att ha dragkrok för att bogsera. Istället kan dragöglan på bilen användas. Dragöglan är oftast placerad i bilens bagageutrymme och ska skruvas fast i ett särskilt fäste på bilen. Dragkrok kan dock göra bogseringen enklare och smidigare, särskilt om du ofta hjälper till med bogsering.

BIL Produktingang 980X590

Vad kostar det att försäkra min bil?

Räkna på ditt pris här

Särskilda regler för automatväxlade bilar 

Bogsering av automatväxlade bilar kräver extra försiktighet eftersom växellådan kan skadas om bilen bogseras på fel sätt. Smörj­ningen av växellådan upphör när motorn är avstängd, vilket innebär att växlarna riskerar att slitas ut. 

För elbilar, som också har automatväxlar, gäller samma regler. Fyrhjulsdrivna bilar bör inte bogseras alls – kontakta en bärgare istället. 

Bogsering på motorväg – vad gäller? 

Bogsering på motorväg är förbjudet, förutom om bilen fått nödstopp och behöver flyttas till närmaste avfart. I sådana fall ska bogseringen ske på vägrenen eller så långt till höger som möjligt. Tänk på att sätta ut en varningstriangel minst 100 meter bakom bilen och använda varningsblinkers. 

Tips för säker bogsering 

För att bogsera säkert är det viktigt att ha rätt utrustning i bilen. En bogserlina och en varningstriangel är nödvändiga vid bogse­ring. Kommunicera tydligt med föraren i den andra bilen och kom överens om hur ni ska hantera inbromsningar och svängar. Undvik att bogsera vid dåligt väder, eftersom regn, snö eller mörker kan göra bogseringen farligare. 

Kom ihåg!  

Bogsering kan vara en säker och smidig lösning om du känner till reglerna och förbereder dig rätt. Här är de viktigaste punkterna att komma ihåg: 

Om du känner dig osäker eller om bogseringen inte kan ske säkert, kontakta en bärgare. Att prioritera säkerheten är alltid det viktigaste.  

Som kund hos Svedea är det enkelt att få kontakt med en bärgare genom ringa oss på telefonnummer 0771-160 190. Vår bärgningsjour arbetar dygnet runt. 

 

Skriven av: Elin Junestedt

Publicerad: 2025-02-07

Profilbild för Mats Norrman
Granskad och godkänd av

Mats Norrman

Produktspecialist bil

Mats Norrman har över 20 års erfarenhet inom försäkringsbranschen och är diplomerad säljare inom sakförsäkring. Genom åren har han arbetat med allt från försäljning och kundservice till skadereglering för person- och motorskador för bil, mc, snöskoter och ATV. Sedan 2018 har Mats varit en del av Svedea, där han nu arbetar som produktspecialist för bil.