Högerregeln är en enkel och viktig trafikregel i Sverige. Den betyder att fordon som närmar sig en korsning ska lämna företräde åt trafik från höger. Det innebär att du måste sakta ner eller stanna helt om det behövs, för att ge fordonet till höger i korsningen fri passage innan du själv kör vidare.
Det är alltså en form av väjningsplikt, även om begreppet "högerregeln" används för att skilja den från andra typer av reglerad väjningsplikt, som till exempel vid skyltar eller utfarter.
Högerregeln gäller i situationer där det saknas trafikljus eller skyltar. Den gäller alla fordon, som bilar, cyklar och motorcyklar.
Vanliga exempel på när högerregeln gäller är:
Syftet med högerregeln är att skapa en tydlig och säker trafikmiljö, särskilt i korsningar utan reglering.
Det finns undantag från när högerregeln gäller. Högerregeln gäller till exempel inte:
Om du närmar dig en korsning utan skyltar eller trafikljus gäller ofta högerregeln. Den är vanlig i tätbebyggda områden och på mindre vägar.
Högerregeln gäller även på så kallade öppna platser där flera vägar möts utan att det finns tydliga vägmarkeringar eller regleringar i form av skyltar och trafikljus. Exempel på öppna platser är större torg, parkeringsplatser och industriområden.
Det finns ingen särskild skylt för högerregeln. Väjningsplikten gäller automatiskt i alla korsningar och öppna platser utan annan reglering. Var alltid uppmärksam när du närmar dig sådana situationer.
När du kör i ett bostadsområde och det saknas skyltar eller trafikljus ska du lämna företräde för fordon som kommer från höger.
På parkeringar gäller högerregeln, men när du kör ut från parkeringen gäller utfartsregeln i stället. Utfartsregeln innebär att du har väjningsplikt mot all annan trafik, oavsett om den kommer från höger eller vänster.
Högerregeln gäller även för cyklister. De måste precis som bilförare lämna företräde åt fordon från höger i korsningar utan reglering.
I tätbebyggda områden som Stockholm är det vanligt att högerregeln inte efterföljs. Det kan bero på en av flera saker, bland annat stress, förvirring kring om man kör på en huvudled eller inte och mycket trafik.
Många förare blir osäkra och förväntar sig att andra trafikanter ska stanna, vilket inte alltid sker.
Att missa eller strunta i väjningsplikten kan leda till farliga situationer och olyckor. Inte minst ökar risken för sidokollisioner, vilket är en vanlig typ av olycka vid korsningar.
Särskilt på småvägar och i bostadsområden, där sikten ofta är begränsad, är det viktigt att sakta ner i god tid och vara beredd att stanna för att följa högerregeln.
Genom att vara uppmärksam och följa högerregeln bidrar du till en säkrare trafikmiljö för alla.