Sök på Svedea.se

Person i blå jeans fäster en släpvagn till bilens dragkrok, omgiven av stenbelagd väg och grönska

Att köra bil med släp

Har du också behövt köra till återvinningsstationen eller hämta nyinköpta möbler – och upptäckt att ett släp är den enda lösningen? Att köra bil med släp är ovant för många och därför vill vi hjälpa dig på vägen.

Det är bra att veta vad du bör tänka och titta på när du ska hyra ett släp. Det är dessutom inte fullt så svårt som du kanske tror. Läs bara våra tips så kommer du att lösa det på ett tryggt och säkert sätt.

Kolla hur mycket bilen får dra

Hur tungt lass du får dra bakom din bil beror på din bilmodell, släpvagnens vikt och vilket körkort du har. De flesta av oss har B-körkort och med den behörigheten får man dra en släpvagn med totalvikt på max 750 kg. Om släpets totalvikt är mer än 750 kg behöver du säkerställa att ekipagets totalvikt inte överstiger 3 500 kg.

Din bil har också begränsningar på hur mycket den klarar av att dra, och bara för att din körkortsbehörighet ger dig möjlighet att köra så tungt, innebär det inte att bilen klarar av det. Du kan se vad just din bil klarar av dra på antingen registreringsbeviset eller genom Transportstyrelsen.

Är dina däck i bra skick?

Konditionen på dina bildäck är naturligtvis viktig, men det gäller även släpvagnens däck. Kolla därför däcktrycket när du hämtar ut ditt hyrsläp och säg till direkt om du har fått ett släp med slitna däck.

Hur kopplar du på släpvagnen?

Tänk på hastigheten

Visste du att den högsta tillåtna hastigheten är 80 km/h när du kör bil med släp? Kör du fortare riskerar du böter, men du kan dessutom få sladd eller att släpet börjar wobbla, vilket kan leda till en olycka.

Bromsa i tid

När du kör med släp blir bromssträckan betydligt längre – du har ju en extra tyngd som trycker på bakifrån. Se därför till att släppa på gasen i tid, låt bilen rulla genom korsningar och liknande, och bromsa i en så rak linje som möjligt. Avståndet till bilen framför bör också vara längre så att du slipper göra en hastig inbromsning.

Slapvagn

Skydda din släpvagn med vår försäkring

Läs mer om släpvagnsförsäkring

Backa med omsorg

Tanken på att backa med släp avskräcker många från att köra med släp överhuvudtaget. Det krävs naturligtvis lite eftertanke, men kan du knepen så klarar du det fint. Ett tips är att greppa rattens underkant när du backar med släp. Då svänger släpet åt samma håll som du vrider ratten. När du svänger åt höger åker alltså släpet åt höger.

Du kan öva genom att backa rakt bakåt och sedan göra små rattrörelser efter behov. Ta det bara lugnt och var uppmärksam på vad som händer omkring dig. 

Fördela lasten jämnt på släpet

Det är viktigt att du fördelar lasten jämnt på släpet så att bilens köregenskaper inte påverkas och så att lasten inte riskerar att förskjutas eller falla av. Tung last ska placeras mitt över, eller strax framför släpvagnens hjulpar. Tänk på att kultrycket inte får överskrida den vikt som står skriven på kulhandsken. Fördelar du lasten jämnt får du rätt kultryck. Gör du däremot släpet baktungt så blir kultrycket för lågt. Kulhandske och dragkrok pressas då uppåt och bilens bakhjul lyfts.

Händer det ökar risken att släpvagnen wobblar, vilket är farligt och svårt att häva. Lastar du istället för mycket på den främre delen av släpet så får du för högt kultryck vilket gör att bilens framhjul tappar friktion. Det i sin tur leder till att bromssträckan ökar, bilen blir mer svårkörd och du riskerar att blända mötande trafik med ditt halvljus. 

Säkra alltid lasten

Tyngre last måste du säkra så att den inte kan förflytta sig på släpet åt något håll. Alla släp har fästöglor eller bindkrokar. Använd dessa när du säkrar lasten. Fyll även upp allt eventuellt tomrum på flaket som kan uppstå med till exempel träklossar eller liknande.

Lättare last som till exempel trädgårdsavfall kan du säkra med en presenning eller lastnät och kom ihåg att alla öppna släp måste täckas ovanifrån. All last som sticker ut mer än 1 m baktill måste markeras med flagga eller tygbit under dagtid. I mörker ska du markera med röda reflexer och lykta som visar rött ljus bakåt. Tänk på att placera reflexerna lågt så de återkastar ljuset från andra fordons halvljus.

Checklista innan du kör med släp

Publicerad: 2022-09-13

Senast uppdaterad: 2022-09-26