Enligt lag måste du ha en varningstriangel i bilen, men hur ska den användas på rätt sätt? På vägar där hastighetsbegränsningen är högre än 50 km i timmen ska den placeras minst 100 meter bakom bilen vid nödstopp. Du kan också se till att synas bättre genom att använda en nödljuspuck som du kan lägga på marken eller fästa på bilen.
En första hjälpen-kudde innehåller det viktigaste du kan behöva som plåster, handsprit, sax och elastisk binda. Det är också bra att ha koll hur man ger första hjälpen, det finns flera kurser om detta.
Att bilen vägrar starta är en ganska vanlig och frustrerande situation. Därför bör du alltid ha ett par startkablar liggande i bilen om oturen slår till.
Så använder du startkablarBehöver du stanna och gå ur bilen vid en trafikerad väg är det viktigt att synas. Speciellt vintertid om du ska gå längs vägen. Se alltså till att ha en reflexväst i bilen.
Mobilens inbyggda ficklampa är bra till vardags, men den räcker inte till i alla situationer. Skaffa en rejäl batteridriven ficklampa och glöm inte reservbatterier.
En bogserlina bör alltid finnas tillgänglig i bilen. Den kan användas vid bogsering av en skadad bil eller för att dra upp din egen eller någon annans bil ur ett dike. Säkerställ även att bilens bogserkrok ligger i bagageutrymmet. Har du en elbil eller en automatväxlad bil, läs bilens instruktionsbok vad som gäller vid bogsering.
Ett stenskott kan drabba oss alla och i de flesta fall är de enkla att reparera – om du reparerar i tid. Se därför till att använda ett stenskottsplåster så fort du ser att något skadat din ruta. De kan beställas gratis hos till exempel rydsbilglas.se eller carglass.se.
Plåstret hindrar fukt och smuts från att komma in, det hindar stenskottet från att växa och ökar därför möjligheten att din ruta går att reparera.
Se till att spolarvätskan är påfylld innan avfärd och ha en extra flaska med i bilen vid nödfall. Tänk bara på att koncentrerad, men även utspädd spolarvätska är brandfarliga.
Kör du en fossildriven bil kan det vara bra att ta med en tom bensindunk om du skulle bli stående med tom tank.
Alla som sitter i bilen blir förr eller senare törstiga. En eller flera vattenflaskor är alltså ett enkelt sätt att minimera det problemet på. Samma gäller med hunger. Packa med något som alla kan tugga på så spar ni både irritation och kanske restid.
En mobilladdare eller powerbank bör alltid finnas i bilen. Om oturen är framme kan en laddad telefon betyda mycket.
Att köra i motljus kan vara nog så irriterande och tröttande. Ta alltså med dig ett par solglasögon i bilen.
Släckspray är en brandsläckare i miniformat. Den är lätt att förvara och är dessutom saneringsfri.
En filt i bilen är alltid en bra idé, speciellt under vintern. Den kan även vara bra att ha på rastplatsen och om du behöver skydda bilen när du lastar på något.
Isskrapan är självklar under vintern. Glöm inte att all snö på bilen måste borstas av, inte minst på taket. Annars kan snön på ditt biltak hamna på bilen efter dig, vilket kan bli mycket allvarligt – och inte minst innebära böter.
En spade kan vara bra att ha för att gräva bort snö, hacka sönder is eller som hjälp om du kör fast. Tänk bara på att den inte ska ligga lös i bilen.
Har du kört fast i snön kan lite grus eller sand göra underverk för fästet. I värsta fall kan du även använda bilens golvmattor. Skjut in dom långt under hjulen och försök försiktigt få fäste igen så du kan ta dig vidare. De är relativt billiga om de behöver ersättas.
Se gärna vår film på temat här nedanför.