Sök på Svedea.se

En parkerad bil täckt med snö framför radhus i ett bostadsområde

Ställa av bilen

Om du inte använder bilen kan du ställa av den och slipper då betala fordonsskatt och trafikförsäkring. Anmäl avställningen till Transportstyrelsen – bilen ställs inte automatiskt av om du skulle få körförbud, vid besiktning eller en poliskontroll. En avställd bil får inte köras i trafiken annat än till och från närmsta besiktning.

Hur ställer jag av mitt fordon?

Du vänder dig till Transportstyrelsen och kan ställa av ditt fordon på tre olika sätt:

Avställt fordon – ingen trafikförsäkring

Om du ställer av ett fordon behöver du inte längre ha det trafikförsäkrat. Försäkringsuppgiften ligger vilande i vägtrafikregistret och ditt försäkringsbolag meddelas att du ställt av fordonet. Har du redan en hel- eller halvförsäkring för bilen övergår den automatiskt till en avställningsförsäkring.

Köra ett avställt fordon?

Som regel får du inte köra ett avställt fordon. Det finns dock ett undantag: för kortast färd till eller från närmaste besiktning. Fordonet måste ha en "vilande" trafikförsäkring eller en avställningsförsäkring och det får inte finnas några obetalda fordonsskatter. Tänk på att ett avställt fordon inte heller får bogseras.

Återbetalning av fordonsskatt

Om du ställer av ett fordon längre än en kalendermånad behöver du inte längre betala fordonsskatt. Om det finns överskjutande fordonsskatt, återbetalas den till personen som är registrerad som ägare (eller brukare, om fordonet leasas) vid avställningstillfället. Belopp under 50 kronor återbetalas inte.

Vägtrafikregisteravgift

Vägtrafikregisteravgiften tas ut för de flesta registrerade fordon och ska täcka delar av kostnaderna för att upprätthålla ett aktuellt register över fordon och fordonsägare. Vägtrafikregisteravgiften betalas även för avställda fordon.