Att köpa en begagnad bil av en annan privatperson är det billigaste sättet. En privat säljare har ingen personal, inga lokaler som kostar pengar. Å andra sidan finns heller inga garantier eller skydd om du köper privat. Lagstiftningen kring privatköp är ganska rymlig och en privat säljare har inte samma ansvar som en registrerad bilhandlare.
Att köpa en begagnad bil av en bilhandlare kostar av naturliga skäl lite mer än om du köper privat. Handlaren ska ju ha betalt för sitt arbete. Men samtidigt är det ett tryggare alternativ än att köpa privat.
När du köper en begagnad bil av en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen. Den är tydlig och detaljerad och bilhandlaren kan inte ge dig sämre villkor än vad som står i lagen. Det är ett skydd som inte finns vid privata affärer.
Dessutom erbjuder en bilhandlare ofta olika typer av ytterligare skydd för din trygghet. Du kanske kan få en garanti under första året. Du kanske kan handla på avbetalning. Du kanske kan få se ett certifikat på att bilen uppfyller vissa krav.
Privat eller företag? Det beror på hur du väger risker mot kostnader.
När du väl börjar titta på bilar är det lätt hänt att uppfattningen om vad man vill ha förändras. Plötsligt uppstår kanske ett starkt behov av en modell med en viss bokstavsbeteckning, eller en viss trendig feature, eller en viss färg som bara är så rätt.
Är ni fler som ska köpa bil ihop, till exempel du och din partner, kanske era uppfattningar plötsligt går isär. Då är det väldigt bra att ha en kravlista från den tiden då ni fortfarande var förnuftiga.
Om priset till en början verkar chockerande högt, så kommer chocken snabbt att lägga sig. Hjärnan är fantastisk på anpassning, och när det gäller abstrakta siffror är det ingen stor anpassning som krävs.
Om man ändå tittar på bilar för 100 000 kronor gör väl inte tio tusen hit eller dit så stor skillnad? En sån där XC90 skulle kännas väldigt bra att ha, eller hur? Skillnaden mellan 130 000 och 100 000 – det är ju trots allt bara en siffra som skiljer. Vårt tips är att sätta upp en budget innan det går över styr.
Sedan länge finns internet, och om det inte är en väldigt ovanlig bil du letar efter, kommer du att ha ett stort urval att välja från. Det är alltså viktigt att du tar god tid på dig. Istället för att göra en snabb sökning och slå till på ett objekt som känns rätt, kan du i lugn och ro rata allt som inte är perfekt. Ge dig själv tid att hitta den rätta bilen.
Innan du bestämmer dig för en bil, finns det saker du behöver kolla upp. Gör det så slipper du lägga ut onödiga pengar senare.
Hos Transportstyrelsen kan du få alla möjliga uppgifter om en bil och dess ägare så snart du känner till bilens registreringsnummer. Kolla om säljaren äger bilen, om mätarställningen stämmer och om bilen har en godkänd besiktning.
Titta undertill, öppna alla luckor, dra i hjulen. Ta gärna hjälp av någon bilkunnig eller en yrkesman för att få hjälp att titta på alla de saker som kan avslöja en problembil.
Det kanske verkar självklart, men det räcker inte med att bara ta en sväng. Medan du provkör ska du testa bromsarna, växellådan, väghållningen och så vidare. Gasa, bromsa, kör på för låg växel och för hög växel. Du gör det för att skydda dig mot ett dåligt köp.
Sist men inte minst gäller det att teckna en bra försäkring på bilen. Med Svedeas försäkring får du en tryggt skydd till ett riktigt bra pris. Skriv in ditt personnummer och bilens registreringsnummer så ser du vad vår försäkring kostar just dig!
Se vilken omfattning som passar dig bäst, ange dina uppgifter nedan och börja räkna.