Bilförsäkringar kommer i tre olika nivåer:
Trafikförsäkringen är obligatorisk och ersätter skador på förare, passagerare, medtrafikanter, andra fordon och annans egendom som skadas av din bil. En trafikförsäkring måste alla ha som äger en bil som körs i trafik.
Halvförsäkringen går längre. Den täcker många olika skador som kan uppstå på din bil, men inte allt.
Med en helförsäkring får du ett försäkringsskydd som är ännu mer heltäckande. Skillnaden mellan halv- och helförsäkring är det som kallas vagnskadeförsäkring.
Följande delar ingår i helförsäkringen när du tecknar en försäkring för din bil hos Svedea:
Priset på en helförsäkring styrs av flera faktorer. Det inkluderar information om ägaren, som till exempel ålder och boendeort, samt uppgifter om bilen och hur mycket den används.
Om bilens värde är så högt att du inte kan eller vill täcka kostnaderna själv vid en skada kan en helförsäkring vara ett klokt val. Även om premien är högre minimerar du din kostnad vid en eventuell skada på bilen.
Utöver försäkringspremien bör du titta på självrisken för olika typer av skador. Hos Svedea kan du få en billigare bilförsäkring genom att välja en högre självrisk, och tvärtom.
Vilken försäkring har jag bäst nytta av? Vad kostar en helförsäkring? Vad kostar en halvförsäkring? Vilka kostnader kan jag råka ut för om jag inte har en helförsäkring?
Löpande kostnader för försäkringen ställs mot risken för höga engångskostnader om din bil måste repareras. Reparationskostnader och andra kostnader beror på vilken sorts bil du har. Prata med din bilverkstad och få en uppfattning om vilka nivåer det kan röra sig om i olika situationer.
När du har skapat dig en bild av priset för olika försäkringar och vilka kostnader som kan uppstå i samband med en olycka är det dags att välja den försäkring som passar dig bäst. Förutom försäkringspremien bör du titta på självrisken för olika typer av skador. Hos Svedea kan du få en billigare bilförsäkring genom att välja en högre självrisk, och tvärtom.
Vilken försäkring ska man välja då? Det finns inget rätt och fel, utan det beror på hur trygg du vill vara. Om du verkligen vill undvika risken för höga reparationskostnader om oturen är framme, då är en helförsäkring kanske ett bra val för dig. En helförsäkring täcker väldigt mycket men inte precis allt. Vill du ha ett ännu mer heltäckande skydd finns olika typer av tilläggsförsäkringar, till exempel XL.