Sök på Svedea.se

Grusväg i skogsmiljö med synliga potthål, med Svedeas logotyp för initiativet "Vägfonden" ovanpå.

Vägfonden – för säkra och bra vägar

Säkra vägar skapar trygghet och gör det enkelt att ta sig till jobb, skola och fritids­aktiviteter. Däremot är vägarna inte alltid i bra skick. Därför har vi startat Väg­fonden, som väg­föreningar kan söka bidrag ur för sitt viktiga arbete att hålla vägarna trygga.

Vi vet hur viktiga våra vägar och inte minst bilen är i vardagen, men även för att kunna förverkliga olika projekt och semesterdrömmar. Däremot är dagens vägar inte alltid i så gott skick, och de kan vara mer eller mindre säkra.

Det här vill vi på Svedea ändra på och därför har vi startat Vägfonden.  

150 000 kronor i bidrag 

Vägfonden är en fond som riktar sig till alla Sveriges vägföreningar, som tillsammans ansvarar för omkring 43 000 mil av totalt ca 57 000 mil väg.

Du kanske själv bor i ett område med enskild väg och är med i en väg­förening, eller känner någon som är det? Då kan Vägfonden vara till hjälp! Det spelar ingen roll om föreningen kallas vägförening eller samfällighets­förening. Det viktiga är att den ansvarar för att hålla våra enskilda vägar i så säkert och bra skick som möjligt. 

Ur Svedeas vägfond kan dessa väg­föreningar ansöka om, och dela på, vårt bidrag om totalt 150 000 kronor som vi delar ut för löpande underhåll och förbättringar av landets enskilda vägar. Det kan exempelvis innebära reparation av potthål, dikning, om­grusning, skyltning och installation av farthinder. 

Ansökan är öppen 1 oktober till 15 december 2024. De föreningar som får ta emot bidrag ur Vägfonden utses i februari 2025.

Ansök nu
Snabba fakta

Om vägföreningar

En vägförening är en typ av samfällighetsförening som ansvarar för vägar som inte sköts av stat eller kommun, till exempel enskilda vägar.

Vägföreningar består av fastighets­ägare som använder vägen och betalar en avgift beroende på användning eller fastighetens läge. Föreningen ansvarar för att vägarna är i gott skick genom underhåll och förbättringsarbeten. Styrelsen sköter det dagliga arbetet och beslut tas på möten.

I Sverige finns närmare 30 000 väg- och samfällighetsföreningar. De ansvarar för omkring 43 000 mil av landets ca 57 000 mil väg och utför underhåll som snöröjning, grusning, skyltning och broreparationer.

En tryggare vardag på vägen  

Vägföreningarna runtom i landet gör ett fantastiskt jobb med att underhålla våra enskilda vägar och inte sällan görs arbetet i det dolda. Allt arbete kräver engagemang, tid och pengar, och vi vill göra vad vi kan för att minimera onödiga vägskador – och även onödiga skador på bilar och andra trafikanter. 

Vägfonden är ett av våra bidrag till en tryggare vardag på vägen för bilägare, mc-åkare, cyklister och fotgängare.

Vanliga frågor och svar

Alla vägföreningar som är juridisk person kan ansöka om bidrag ur fonden. Föreningen ska ha väg­­hållar­ansvar. Det kan till exempel vara en samfällighets­förening vars förvaltnings­objekts ändamål är väg eller en förening av samfällighets­­förenings­typ “Väg­­förening". Även exempelvis ideella föreningar som har hand om enskild väg och är juridisk person kan ansöka om bidrag.

En ansökan ska skickas in av någon i föreningens styrelse.

Storlek på föreningen spelar ingen roll.

Det arbete eller projekt som bidraget finansierar, antingen helt eller delvis, får inte vara avslutat. Det går bra att ha inhämtat offert och planerat arbetet. Arbetet ska däremot utföras under 2025.

Bidraget måste användas under 2025. Utfört arbete ska redovisas till Svedea under samma period.

Kvitto på utgifter som bidraget bekostat ska uppvisas till Svedea senast 31 december 2025.

Ja, men investeringen måste bidra till att hålla väg­föreningens vägar i gott skick, säkra och framkomliga. Det är väg­föreningens ansvar att göra en första bedömning. Vägföreningen kan däremot bli återbetalnings­skyldig om Svedea, i samband med att kvitto uppvisas, bedömer att kostnaderna inte är relevanta för bidragets ändamål. Det går såklart bra att stämma av förslaget med oss innan investeringen görs för att undvika återbetalnings­skyldighet.

Underhåll och förbättrings­arbete som faller inom ramen för föreningens ansvars­område kan finansieras med bidrag ur Vägfonden. Undantag görs för administration och planering. Pengarna får heller inte användas för att subventionera föreningens medlems­avgifter.

Exempel på arbete eller projekt som ett bidrag ur Vägfonden kan finansiera är:

  • Fyllning av hål i vägbanan, så kallade potthål, både på asfalterade och oasfalterade vägar. 
  • Förstärkning av vägkanter. 
  • Asfaltering eller reparation av asfalt. 
  • Påfyllning av nytt grus på grusvägar. 
  • Snöröjning. 
  • Sandning och saltning. 
  • Röjning av vägrenar som hindrar sikten eller framkomlighet. 
  • Underhåll av trafikskyltar och vägmarkeringar, som till exempel hastighets­skyltar och varnings­skyltar. 
  • Underhåll av mindre broar och vägtrummor, särskilt om de är viktiga för vägdränering eller övergångar.

Det går bra att ansöka om bidrag till flera arbeten eller projekt samtidigt.

Ja, det går bra att ansöka om bidrag till flera arbeten eller projekt samtidigt. Försök i så fall uppskatta och ange kostnaden för respektive arbete eller projekt i den motivering som ansökan ska innehålla. Summera även kostnaden för alla arbeten eller projekt och ange siffran i fältet för totalsumma i ansökan.

Det går maximalt att ansöka om ett bidrag ur Vägfonden på 50 000 kronor. Arbetet eller projektet kan däremot kosta mer än så. Den kostnad som överstiger 50 000 kronor står vägföreningen för.

Bidraget är exklusive moms.

Reglerna för ansökan om bidrag ur Vägfonden hittar du här.