Hussvamp är en rötsvamp som bryter ner träets bärande egenskaper och kan leda till att träkonstruktioner försvagas eller kollapsar. Den vanligaste typen är äkta hussvamp, Serpula lacrymans, men det finns också andra varianter, som falsk hussvamp. Oavsett typ uppstår svampen oftast i fuktiga miljöer, till exempel i krypgrunder, källare eller dåligt ventilerade utrymmen.
Hussvampen är i sig ofarlig för människor, men den påverkar inomhusmiljön. Svampen avger en unken lukt och kan tyda på fuktproblem, vilket kan skapa en miljö där mögel växer. Det är därför viktigt att åtgärda angreppet snabbt för att undvika ytterligare skador eller påverkan på hälsan.
Har du en villaförsäkring eller villabyggnadsförsäkring hos oss? Då ingår både sanering och reparation vid angrepp av äkta hussvamp (Serpula lacrymans) och vedmussling eller skogsvedmussling (Serpula himantioides). Misstänker du angrepp ska du ta kontakt med Rentokil (tidigare Nomor) omgående.
Ring 0771-122 300 eller fyll i formuläret på Rentokils webbplats så hör en tekniker snart av sig.
Läs mer om RentokilMånga undrar vad som skiljer äkta och falsk hussvamp. Här är de viktigaste skillnaderna:
Den äkta hussvampen sprider sig snabbt när den fått fäste i ett hus och kan transportera fukt genom sitt mycel för att angripa torrt trä. Äkta hussvamp är mycket destruktiv och kräver professionell sanering.
Falsk hussvamp behöver konstant fukt för att överleva och orsakar oftast mindre omfattande skador än äkta hussvamp.
Symptom på hussvamp varierar beroende på vilken typ det handlar om, men vanliga tecken är:
Det är vanligt att söka efter bilder på hussvamp för att kunna identifiera symptom som fruktkroppar, sporpulver eller missfärgningar. Vid misstanke om hussvamp är det viktigt att kontakta en expert för typbestämning, eftersom detta behövs för att skilja äkta hussvamp från andra rötsvampar.
Om din försäkrade byggnad drabbas av hussvamp behöver du direkt meddela Rentokil och ge tillträde för sanering och reparation. Annars kan du själv bli ansvarig för merkostnader om skadan förvärras.
Äkta hussvamp är relativt ovanlig i moderna byggnader, men äldre hus med fuktproblem är mer utsatta. Fukt i krypgrunder, dålig dränering och vattenläckor är några av de vanligaste orsakerna till att svampen kan få fäste.
Att sanera hussvamp är inget som kan göras på egen hand. Här krävs hjälp av saneringsföretag. På Svedea samarbetar vi med Rentokil.
En sanering innebär vanligtvis:
Om hussvampen har spridit sig till betong eller murverk kan det också krävas behandling för att stoppa fuktspridningen och förhindra att angreppet fortsätter. Det är inte ovanligt att fuktig betong gör att hussvamp växer och skadar närliggande träkonstruktioner.
Kostnaden för sanering varierar beroende på angreppets omfattning. I snitt kan det kosta mellan 50 000 och 200 000 kronor, men större angrepp kan bli ännu dyrare. Priset inkluderar inte bara sanering utan även reparation av skador.
Hussvamp kan leda till höga kostnader om du saknar rätt försäkring. Därför ingår skydd vid hussvampsangrepp i vår villaförsäkring och villabyggnadsförsäkring, som omfattar:
Försäkringen gäller utan självrisk och täcker angrepp av äkta hussvamp (Serpula lacrymans) och dess släkting, vedmussling eller skogsvedmussling (Serpula himantioides). Den gäller även för skador på insidan av byggnaden, om angreppet kommer från utsidan. Däremot täcks inte skador som upptäckts innan försäkringen tecknades eller skador på balkonger, uterum eller andra delar av huset som är placerade utomhus.
Högsta ersättning är 2 000 000 kronor, dock högst byggnadens marknadsvärde exklusive värdet som påverkats av hussvampsangreppet.
All sanering, reparation och skadereglering utförs av Rentokil.
Det går att minska risken för angrepp genom några enkla åtgärder:
Hussvamp, särskilt äkta hussvamp, är en allvarlig rötsvamp som kan orsaka stora skador på träkonstruktioner. Den kan identifieras genom symptom som fruktkroppar, missfärgningar och en unken lukt. Sanering av hussvamp kan vara dyrt, men med rätt försäkring är du skyddad mot kostnader för både sanering och reparation. Förebyggande åtgärder, som god ventilation och snabb fuktbekämpning, minskar risken för angrepp och hjälper dig att hålla hem och hus säkert.