Svedeas hundförsäkring passar utmärkt för en livlig och glad hundras som cavalier king charles spaniel. Försäkringen gäller hela hundens liv, ersättning för medicin ingår alltid och du har tillgång till veterinärvårdsbesök hos FirstVet utan extra kostnad. Jämför oss gärna.
Spanieln som hundras har funnits i Europa i över tusen år och det finns målningar av dvärgspaniel som kan dateras redan från 1200-talet. Redan på 1500-talet var cavalier en vanlig sällskapshund för damer och kung Charles II av England var så förtjust i dem att han alltid hade dem nära sig. Runt år 1800 hade dock den trubbnosade varianten blivit allt mer populär och den ursprungliga spanielrasen nästan gått förlorad. 1926 försökte då amerikanen Roswell Eldridge nyetablera den ursprungliga cavalier king charles spanieln och 1945 erkändes den som en egen ras av engelska kennelklubben. Idag finns rasen över hela världen och den är mycket uppskattad.
King charles spaniel väger normalt ca 5,5–8 kg, men den kan även väga mer. Den har ca 30-35 cm i mankhöjd och ett inbjudande ansikte med stora, mörka ögon. Färgmässigt förekommer den som korpsvart med rödbruna tecken, varmt kanstanjeröd, med varmt kastanjefärgade tecken i uppbrutna fält på pärlvit botten och som svart och vit, fördelat med rödbruna tecken.
King charles spaniel som ras kan ha vissa hälsoproblem, bl a blåsljud på hjärtat. På grund av detta har rasen dock ett hälsoprogram för att minimera problemet och alla cavalierer som används i avel ska ha ett giltigt hjärtintyg utan anmärkning. Ett annat potentiellt problem är rasens hängande öron, vilka kan orsaka lindriga öronproblem. Den har relativt stora ögon, vilka man bör vara uppmärksam på för eventuella infektioner. I rasen finns en ibland smärtsam, neurologisk sjukdom – Syringomyelia. Denna sjukdom är dock inte så vanlig. Pälsen är normalt lång, rak och silkaktig. Den behöver inte trimmas, men pälsen på tassarna bör klippas då och då så den inte blir för lång och hindrar gången. Pälsen ska borstas regelbundet, speciellt pälsen bakom öronen som lätt kan tova sig. En cavalier, som alla hundar, behöver regelbunden motion för att inte gå upp i vikt, så se till att den får aktivera sig ordentligt.
Källa: SKK