Pomeranian är den minsta av de fem varianterna av tysk spets, som är Mellaneuropas äldsta hundtyp. Namnet härstammar från regionen Pommern i nordvästra Polen och nordöstra Tyskland. De andra varianterna heter gross-, mittel-, klein- och wolfspitz (keeshond).
Pomeranian som ras utvecklades dock huvudsakligen i England, vilket förklarar varför rasen fått sitt engelska rasnamn. Den första standarden för rasen bestämdes av The Pomeranian Club som bildades 1891 i England.
När rasen introducerades till Europa blev den snabbt populär som sällskapshund, särskilt i adliga kretsar. Pomeranian blev extra känd under 1800-talet, när drottning Victoria av England började föda upp dem. Hennes kärlek till rasen bidrog till att popularisera pomeranian i hela Europa och de minskade i storlek till den lilla, dekorativa hunden vi känner i dag. Förr kallades pomeranian för dvärgspets på grund av sin lilla storlek.
Pomeranian är en kort och liten hund med dubbel päls, alltså med både täckhår och underull. Svansen bärs över ryggen, öronen är små och upprätta. Mankhöjden på en pomeranian ligger på 19–24 cm och de vanligaste färgerna är orange, orange- eller vargsobel, röd, svart eller krämfärgad. Andra färger kan dock förekomma, även om de inte är lika vanliga.
Trots sin lilla storlek är pomeranian en robust hundras och långt ifrån typiska väskhundar än vad man kanske först tror. Det är dock viktigt att vara medveten om rasens fysiska begränsningar. Lek med betydligt större hundar kan innebära risk för skador. Små barn kan vara hårdhänta och därför bör de aldrig lämnas ensamma med hunden.
Pomeranian har en tjock dubbelpäls som är relativt lättskött. Regelbunden borstning, ungefär varannan vecka, räcker oftast för att undvika tovor. Under fällningsperioder behöver pälsen kammas oftare.
Pomeranians är små, livliga och tillgivna hundar som kan vara utmärkta sällskapshundar. De är intelligenta och lär sig snabbt, vilket gör dem relativt lätta att träna, även för en ny hundägare. Deras lilla storlek gör dem också enkla att hantera och de är anpassningsbara till olika miljöer.
De har dessutom en självsäker och ibland envis personlighet, vilket gör att det är viktigt att vara konsekvent med vardagslydnad.
Trots sin energiska natur älskar pomeranians att kela. De njuter av att sitta i knäet eller ligga bredvid på soffan där de kan få närhet och uppmärksamhet.
Pomeranian är ofta mycket nyfikna och gillar att ha koll på vad som händer i deras omgivning. De är också kända för att vara skälliga. De har en stark vaktinstinkt och är ofta snabba att larma sina ägare om de hör eller ser något ovanligt, men med rätt hantering kan det balanseras.
Pomeranian som ras är inte speciellt skadedrabbad, utan ligger på en medelnivå i skadestatistiken. De kan vara benägna att drabbas av vissa hälsoproblem, vilket innebär att man som ägare behöver vara observant kring deras hälsa och daglig skötsel.
Skador som kan förekomma är patellaluxation, där knäskålen glider ur sitt normala läge, vilket kan orsaka smärta och påverka hundens rörlighet.
Andra förekommande hälsoproblem är hormonella besvär som resulterar i förlorad päls. De har också små, känsliga luftstrupar som kan kollapsa – ett tillstånd känt som trakealkollaps, vilket leder till andningssvårigheter och en karakteristisk hosta.
Dessutom är ögonproblem som katarakt och progressiv retinal atrofi (PRA) relativt vanliga hos rasen, vilket kan leda till synförlust om de inte hanteras på rätt sätt. Därför är det viktigt att välja en uppfödare som bara avlar på friska hundar.
Ja, pomeranians kan vara utmärkta familjehundar, särskilt i hem där de får mycket uppmärksamhet och engagemang. De är tillgivna, lojala och älskar att vara en del av familjelivet.
Pomeranians kan vara bra med äldre barn som vet hur man hanterar små hundar. På grund av sin lilla storlek kan de vara ömtåliga och är därför inte alltid idealiska för hem med mycket små barn.
Pomeranians är intelligenta och lättlärda, särskilt när de tränas med positiv förstärkning. De tycker om att lära sig nya tricks och att vara till lags.
Pomeranians trivs bäst när de får vara nära sina ägare, men genom att träna på att lämna hunden ensam kan man lämna den ensam hemma under kortare stunder. Kom ihåg att du enligt lag måste rasta hunden var sjätte timme.
Pomeranian är en dvärgspets och tillhör spetshundgruppen. Det innebär att de har en del gemensamma drag med andra spetsraser, som en alert och självsäker personlighet. Tidigare kallades rasen för dvärgspets, men i dag heter den pomeranian.
En pomeranian bör uppfostras med konsekvent, kärleksfull träning och positiv förstärkning. Tidig socialisering och att sätta tydliga gränser är viktigt för att hantera deras ibland envisa och självsäkra natur.