Sök på Svedea.se

Två pudlar, en svart och en ljus, står bredvid varandra i en skog. De tittar åt sidan bland höstfärgade träd.

Pudel

Pudel är en intelligent och livlig hundras som charmat många hundägare genom årtionden. Med sin lockiga päls och pigga personlighet är pudeln en populär familjehund som passar många.

Snabba fakta om pudel 

Bakgrund och ursprung 

Pudel finns i fyra storlekar och har som ras funnits under många hundra år. Ursprunget tros vara Frankrike eller Tyskland, där den användes som apport­hund för att hämta vilt ur vatten. Hundens vattenavstötande, lockiga päls hjälpte den att hålla sig varm under kalla förhållanden och rasens alerta sinne gjorde den till en mycket passande jägarkamrat.

Pudel blev snabbt populär bland europeiska adels­familjer, mycket tack vare sin eleganta uppsyn och höga intelligens. Pudel har även framavlats för att uppträda på cirkus tack vare sin naturliga fallenhet för inlärning och showmanship. 

Idag är pudel en av världens mest kända sällskapshundar och finns i fyra olika storlekar: toy, dvärg, mellan och storpudel. Varje storlek har sina egenskaper men alla delar samma grundläggande temperament och karaktärsdrag. 

Utseende och storlek 

Pudel finns i fyra storlekar, vilket gör att de passar olika typer av hem och livsstilar: 

Pudeln är känd för sin lockiga päls som inte fäller, vilket gör den till ett populärt val för allergiker. Pudelns kropp är proportionerlig och elegant och den rör sig med stolthet och spänst.  

En pudel blir fullvuxen vid cirka ett års ålder, men storpudeln kan växa något längre och utveckla sin muskulatur upp till två års ålder. 

Karaktär och egenskaper 

Pudelns intelligens gör den till en av de mest tränings­­bara raserna och den gillar att delta i en mängd olika aktiviteter som agility, lydnad och apportering. 

Pudel är lättlärd och känd för sin intelligens. Den är en av de mest träningsbara raserna och trivs både med fysiska och mentala utmaningar. Pudlar är sociala och vill gärna vara en del av familjelivet.  

Pudlar har ofta en lekfull och humoristisk sida men kan, oavsett storlek, vara reserverade mot främlingar om de inte har fått social träning från tidig ålder. 

Mindre pudlar kan vara mer energiska, medan storpudeln ofta är lugnare. Alla pudlar behöver dock mental och fysisk stimulans för att hålla sig balanserade. En understimulerad pudel kan utveckla oönskade beteenden som skällande eller allmän destruktivitet. 

Pudel är en utmärkt hund för förstående och engagerade ägare. Rasen passar både för barnfamiljer, ensamhushåll och aktiva personer. Eftersom pudeln behöver regelbunden mental och fysisk stimulans passar pudlar bäst för den som kan lägga tid på träning och umgänge.  

Pudlar är också ett utmärkt val för den som vill engagera sig i hundsport eller terapihunds­arbete, eftersom pudeln har en naturlig fallenhet för samarbete med människor. 

HUND Produktingang 980X590

Fullförsäkrad, oavsett veterinär­vårdsbelopp

Försäkra din pudel

Hälsa och sjukdomar 

Pudlar är generellt en frisk hundras, men det finns vissa sjukdomar som kan förekomma: 

Med rätt skötsel och god omvårdnad kan en pudel leva länge. Den genomsnittliga livslängden är mellan 12 och 17 år, men vissa individer har levt längre än så med god vård och en hälsosam livsstil. 

Träning och aktivering 

Pudeln är en av de mest intelligenta hundraserna, och därför behöver rasen både fysisk och mental stimulans för att må bra. Utan tillräcklig aktivering kan den snabbt bli uttråkad, vilket kan leda till negativa beteenden hos pudel som att skälla överdrivet, tugga på möbler eller hitta på egna "aktiviteter". 

Storpudeln är mycket uthållig. Den behöver rejält med motion och uppskattar långa promenader, löpturer och lek. Dvärg- och toypudlar har inte samma fysiska styrka, men även de behöver daglig motion och aktivering för att må bra. Minst två timmars daglig motion rekommenderas, men storpudeln kan behöva ännu mer. 

Pudeln svarar den bäst på positiv förstärkning vid träning. Den tycker om att få en uppgift och lär sig snabbt nya kommandon och tricks. Många pudlar är duktiga i hundsporter som lydnad, agility och rallylydnad. Trickträning är också en utmärkt aktivitet för rasen. 

Mental stimulans är minst lika viktig som fysisk träning. Aktiveringsleksaker, problem­lösnings­övningar och nosarbete, hjälper till att hålla pudelns skarpa intellekt sysselsatt. Som sociala hundar tycker pudeln om interaktiva lekar där de får samarbeta med sin ägare. 

Pudelns päls 

Pudeln är känd för sin karaktäristiska, lockiga päls som har flera praktiska fördelar. Pudeln fäller i princip ingen päls, vilket gör den uppskattad av allergiker. Det innebär samtidigt att pälsen kräver regelbunden skötsel för att inte tova sig. 

Pudelns päls är tät, lockig och vatten­avvisande, vilket historiskt sett var en fördel för rasens ursprungliga uppgift som vattenapportör. Den välkända lejon­klippningen hade även en praktisk funktion. Den rakade bakdelen gav hunden en bättre rörlighet i vattnet och de orakade pälspartierna skyddade organ och leder mot kyla. 

Idag klipps och trimmas de flesta pudlar regelbundet, antingen i den klassiska lejonklippningen eller mer praktiska frisyrer som lamm- eller valpklippning. Pälsen behöver den kammas och borstas flera gånger i veckan för att förhindra tovor. Många väljer en professionell klippning ungefär var sjätte till åttonde vecka, men rasklubben Svenska Pudel­klubben erbjuder även kurser om hur du kan lära dig klippa hunden själv. 

Pudelns gränslösa energi och vilja att träna gör den till en fantastisk hund för den aktiva hundägaren, oavsett om det handlar om avancerad agility till enkla trick i trädgården. Är du beredd att investera lite tid och engagemang, så kan du få en livslång vänskap! 

Skriven av: Tom Magnusson

Publicerad: 2025-03-14

Profilbild för Odd Einar Bruem
Granskad och godkänd av

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkringar

Odd Einar Bruem är chef för djurförsäkringar på Svedea och har en lång erfarenhet inom försäkringsbranschen. Under sin tid på Svedea har Odd Einar arbetat för att öka transparensen inom djursjukvården och har bland annat engagerat sig i forskning för att motverka ökande veterinärkostnader. Han har också deltagit i debatter om behovet av större pristransparens inom djursjukvården.