Långa bilresor är naturligtvis lite monotona för oss alla, men speciellt för hunden. Se därför gärna till att packa med hundens favoritleksak, snuttefilt, leksak eller något annat som får hunden att trivas. Det är bra att ha promenerat och rastat hunden innan ni åker och packa även med vatten och snacks om hunden blir sugen. Planera även in stopp då och då så hunden får sträcka på benen.
Idag är det lag på att hunden ska sitta i en hundbur eller kopplad i ett säkerhetsbälte anpassat för hundar. En lös hund kan nämligen skada sig själv och andra i bilen om den är lös och bilen råkar ut för ett tillbud. Glöm inte att du aldrig får lämna din hund i en varm bil. Även om bilen står i skugga under sommarhalvåret värms den upp snabbt och kan bli direkt livsfarlig för din hund. Tänker du åka långfärdsbuss med din hund är det bäst att kolla med bussbolaget du ska resa med. Det är bara ett fåtal som tillåter hund ombord och då ofta bara mindre hundar. Annars gäller samma som under bilfärd, dvs ta med vatten och mat, rasta hunden ordentligt innan avgång, vid pauser och när ni kommer fram.
Att ta med hunden på tåget är sällan något problem. De flesta tåg har särskilda kupéer eller avdelningar där hunden får vistas. Det enda du oftast behöver göra är att boka en djurplats. Glöm inte rasta hunden vid stopp på vägen och se till att den får vatten och något gott att äta.
De flesta hundar gillar att åka båt, men tänk på att hunden alltid ska ha flytväst, både ombord och på brygga. Skulle hunden ramla i vattnet blir det svårt att få upp den i båten igen på grund av vågor, hundens tyngd och fribordens höjd. Flytvästen bör ha ett handtag på ryggen, kraftiga band och snabbspännen och vara anpassad efter hundens vikt. Det är viktigt att ni tar med er ordentligt med färskvatten och låter hunden dricka ofta. Den får nämligen inte bli sugen på att dricka saltvatten som även det är väldigt farligt att få i sig. Hunden får gärna bada när ni lägger till, det älskar de flesta hundar, men undvik ställen där ni misstänker algblomning som är giftigt för hundar. Annars behöver ni bara se till att hunden även får en egen skuggig plats på båten och att ni tar med ett hundapotek om oturen skulle vara framme.
Många färjebolag tillåter att du tar med hunden, men kolla för säkerhets skull innan du bokar biljetter. De som tillåter hundar har ofta särskilda hytter eller platser som är vikta speciellt för hundar. Ta gärna med en filt till hunden som den kan ligga och mysa med i den nya omgivningen. Ta också med vatten, mat- och vattenskål och varför inte hundens favoritgodis? Rasta hunden innan avgång. Beroende på båt finns det ofta speciella rastställen eller hundtoaletter ombord. Ska du åka med färja till utlandet bör du kolla in- och utförselreglerna för det land du reser till och regler kring vaccinationer och hundpass.
Idag är det relativt enkelt att ta med hunden på flyget, bara du förberett hunden och dig själv ordentligt. Det är till exempel bra om du tränar hunden innan på att sitta i en bur eller transportväska så den inte blir onödigt stressad när det är dags. Funderar du på att skaffa en flygbur så ska den vara gjord av hårdplats, glasfiber eller metall (IATA-godkänd). Större hundar får nämligen bara resa i bur i lastutrymmet, medan mindre hundar brukar få följa med som handbagage. Vid utlandsresor är det viktigt att ha ordning på hundpass, vaccinationer och annan eventuell dokumentation som du måste visa upp i tullen och tänk på att olika länder kan ha olika regler.
Idag är det många hotell och vandrarhem som tar emot hundar och det brukar stå vilka som gör det på deras hemsidor. På vissa hotell eller vandrarhem kan antalet hundrum vara begränsat, så det är bra att vara ute i god tid. I vissa fall kan det tillkomma en extra avgift för städning när hunden tas med. Här är några tips på saker du kan packa med dig som gör semestern smidigare. Ta med hundens favortitfilt på rummet så undviker du hundhår i sängar och soffor. I och med att ni kanske kommer vara utomhus mer än vanligt så är det smart att ta med en handduk om hunden blir smutsig, hundens favoritleksak, en mat- och vattenskål och kanske ett riktigt smaskigt ben så även hunden får lite semesterkänsla!
Att campa med hunden går oftast jättebra och en majoritet av campingplatserna tar emot hundar. Vissa erbjuder till och med hundbad, hundduschar och rastgårdar. Några saker kär bra att tänka på. Kolla gärna i förväg så campingen du ska till tar emot hundar och nämn att hund följer med när du bokar. Bokar ni stuga kan extra hundavgift tillkomma. Generellt bör man koppla hunden på campingområdet och glöm inte att hunden måste ha tillgång till rent vatten och skugga.