Sök på Svedea.se

En rödbrun hund sitter i en öppen bilbur i bagageutrymmet på en bil, omgiven av en solig äng.

Hund i bil – tänk på detta

Det är viktigt att se till att din hund är säker när ni ska ut på biltur. Här får du några praktiska tips för att se till att din hund har det bra i bilen, oavsett om det är en kort tur till veterinären eller en lång bilsemester ni ska ut på.

Att ha sin hund i bilen kan förstås underlätta på många sätt för dig som hundägare, men det medför också ett ansvar att se till att hunden är säker. Om hunden är lös i bilen kan det utgöra en distraktion för föraren och innebär en stor risk vid en plötslig inbromsning eller kollision. Det är farligt för både hunden och dig som kör. Därför är det viktigt att se till att hunden är fastspänd på rätt sätt.

Det är också viktigt att tänka på hundens fysiska och mentala välbefinnande under resan. Precis som människor kan hundar uppleva ångest, åksjuka och obehag under bilresor, särskilt om de inte är vana vid det.

Så håller du hunden säker i bilen

Att se till att din hund sitter säkert i bilen är inte bara ett lagkrav utan också viktigt för att minska risken för skador på din hund, föraren och andra passagerare vid en eventuell krock. Hunden får inte transporteras lös i bilen och det finns flera sätt att köra din hund säkert. Var noga med att välja en lösning som passar just din hunds storlek och behov.

Transportbur

En transportbur är en av de säkraste metoderna för att transportera hundar. Bilburen bör vara robust och korrekt fastsatt för att inte flytta sig vid en kollision. Det är också viktigt att välja en bur som är rätt storlek för din hund, så att den kan röra sig bekvämt men inte för mycket.

Bilsele

En bilsele som fästs i bilbältet är ett bra alternativ för mindre hundar, eller om du inte har plats för en bur. Selen ska vara avsedd för bilresor och justerbar för att passa din hunds storlek och form. Det är också viktigt att se till att selen är ordentligt fastsatt i bilens säkerhetsbälte för att maximera säkerheten.

Hundgrind och galler

Dessa används ofta i kombi- och SUV-bilar för att hålla hunden i bagageutrymmet. Det ger hunden mer rörelsefrihet samtidigt som den är säker. Hundgrinden och gallret ska vara stadigt och korrekt installerat för att förhindra att hunden tränger sig igenom vid en olycka. De är särskilt användbara för större hundar som behöver mer utrymme.

Välj rätt transportbur för din hund

Storlek

Buren ska vara tillräckligt stor för att hunden ska kunna stå upp, ligga bekvämt i den och vända sig obehindrat. En för liten bur kan vara obekväm och stressande för hunden, medan en för stor bur kan vara svår att säkra ordentligt i bilen.

Mät hundens längd från nosspets till sittbensknöl när den står i normal ställning och jämför med tillverkarens rekommendationer för att hitta den rätta storleken.

Komfort

Lägg till ett mjukt liggunderlag och se till att buren har bra ventilation. Vattenflaskor och andra tillbehör kan också vara bra att ha till hands. En bekväm bur gör resan trevligare för din hund och minskar risken för stress och obehag.

Välj en bur av hög kvalitet som är robust och hållbar. Den ska ha ett säkerhetslås som förhindrar att hunden tar sig ut under resan och det är ett plus om den är smidig att rengöra.

Tillbehör

Investera i tillbehör som gör resan mer bekväm för din hund, såsom en vatten­flaska som inte spiller, en kudde eller filt för extra komfort, och leksaker som kan hålla hunden sysselsatt under resan.

Att ha rätt utrustning kan göra en stor skillnad för din hunds upplevelse av att åka bil.

Om bilresan är obehaglig för din hund

Positiv förstärkning är nyckeln till att få din hund att älska bilresor. Om du har en valp kan det vara en bra idé att påbörja träningen så fort som möjligt i små steg. Här är några tips på hur du får din hund att tycka om bilresor:

Om du ska åka på en lång resa bör du stanna en gång minst var sjätte timme. Det är viktigt att komma ihåg att varje hund är unik och kan behöva olika mängder tid och träning för att vänja sig vid bilresor.

Åksjuka och orolighet

Om din hund blir åksjuk kan du försöka att köra lugnt och undvik att mata din hund precis innan resan. Se till att hunden har tillgång till frisk luft genom att öppna ett fönster något. Åksjuka kan hanteras genom att ge hunden tid att vänja sig vid bilen och genom att göra resan så behaglig som möjligt. Om problemet kvarstår kan du fråga en veterinär om råd om medicinering.

Läs mer om hundar och åksjuka
Hund På Gräsmatta

Ge din hund en trygg försäkring

Läs mer om hundförsäkring

Lämna inte hunden ensam i bilen

Att lämna hunden ensam i bilen kan vara farligt, särskilt under väldigt varma eller kalla dagar. Temperaturen i en bil kan stiga eller sjunka mycket snabbt, vilket kan leda till värmeslag eller hypotermi.

Värmeslag

På en varm dag kan temperaturen i bilen stiga till farliga nivåer inom bara några minuter, även om fönstren är öppna. Hundar har svårt att reglera sin kroppstemperatur genom svettning och är därför särskilt känsliga för värme.

Värmeslag kan leda till allvarliga skador på inre organ och till och med dödsfall. Symtom på värmeslag inkluderar flämtande, svaghet, kräkningar och kollaps. Om du misstänker att din hund har drabbats av värmeslag, ta den omedelbart till en veterinär.

Hypotermi

Under kalla dagar kan en bil snabbt bli en kylfälla, särskilt om hunden är blöt eller om det är extremt kallt ute. Hypotermi uppstår när hundens kroppstemperatur sjunker till farligt låga nivåer, vilket kan leda till medvetslöshet och död.

Tecken på hypotermi inkluderar skakningar, slöhet och svag puls. Det är viktigt att snabbt få upp hundens kroppstemperatur genom att täcka den med filtar och ta den till en varm plats.

För att undvika dessa risker, lämna aldrig din hund ensam i bilen, oavsett väderförhållandena. Om du måste lämna bilen, ta med hunden eller se till att någon annan kan hålla ett öga på den.

Kom ihåg

Genom att ta till säkerhetsåtgärder, välja rätt utrustning och vänja hunden vid bilresor kan er bilupplevelse bli hur bra som helst. Kom ihåg att aldrig lämna hunden ensam i bilen och att alltid planera för pauser och vatten under långa resor.

Du bör stanna en gång minst var sjätte timme för att ge hunden frisk luft och möjlighet att rastas. Det är också viktigt att tänka på att du inte ska ha hunden lös i bilen utan att den är riktigt fastspänd.