Algblomning blir tyvärr allt vanligare under sommarmånaderna. Försök därför att alltid bedöma vattnets kvalitet innan du släpper i hunden och låt den absolut inte bada om vattnet har en grumlig, gulaktig eller blågrön yta. Alger förekommer i både söt-, bräckt- och saltvatten och innehåller ofta blåalger som är giftiga för hunden. Får den i sig det farliga algvattnet kan hunden få livshotande lever- och nervskador och måste därför till veterinär direkt. Typiska symptom är att den börjar darra, kräkas, få problem med balansen och ibland kramper.
Vattensvans kan drabba hundar som älskar att bada ofta eller som är ute länge i kallt och regnigt väder. När det inträffar får hunden en kraftigt ömmande svans som gör ont både vid beröring och när den försöker röra den. Svansen börjar hänga slappt rakt ner och hunden försöker att inte röra på den. Den kan förlora aptiten, verka nedstämd och en del tikar kan ha svårt att kissa normalt. Orsaken till vattensvans är inte helt klarlagd, men symptomen uppkommer oftast efter att hunden badat. Som tur är brukar symptomen försvinna av sig själv efter 2-5 dagar, men man kan behandla med smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. Kontakta gärna en veterinär för rådgivning om hur du bör gå tillväga.
Fukteksem, eller hot spot, är en akut och ytlig hudinfektion. Alla raser kan drabbas, men den är vanligare hos raser med lång eller tät päls. Infektionen visar sig ofta på kinder, nacke, hals, rygg, lår och svansrot i form av variga, hoptovade och röda, ömmande områden. Hot spot kan bryta ut över en natt och kan klia och smärta ordentligt. Det du kan göra själv för att skydda din hund är att hålla pälsen tovfri och torr – och torka noggrant. Även om pälsen känns torr efter badet, så kan hunden vara genomblöt närmast huden. Upptäcker du inflammationen tidigt kan den läka ut om pälsen rakas och tvättas med bakteriedödande medel. Kontakta dock en veterinär för säkerhets skull.
Läs mer om fukteksem hos hundIbland kan hundar drabbas av öroninflammation eller ohyra, bl a i samband med bad. Det i sin tur leda till att hunden skakar på huvudet mer än vanligt och skakandet kan leda till Blodöra, dvs en blödning mellan huden och öronbrosket. Hela, eller en del av örat, svullnar då upp och blir fyllt med vätska. Har hunden stående öron kan de nu bli slokande. Tillståndet är inte farligt för hunden och det finns en rad olika behandlingar för att bota. Den blodfyllda öronlappen kan tömmas på blod och ibland kan man utföra en mindre operation. För att minska risken för återfall bör man dock vänta några dagar innan behandlingen inleds. Utan behandling kan dock örat skrumpna och bli ett ”blomkålsöra”, så kontakta alltid en veterinär för råd.
Vattenförgiftning kan inträffa om hunden dricker för mycket vatten och dricker för snabbt. Det bör du vara vaksam på då hundar har svårt att veta när de ska sluta dricka, till exempel när de badar. Vattenförgiftning skapar en obalans i kroppens elektrolyter och den stora mängden vatten späder ut natriumhalterna i blodet. Det gör att kroppens celler börjar vattenfyllas och svälla upp. Detta kan påverka både hjärnan och det centrala nervsystemet och kan i värsta fall innebära att hunden avlider. Tecken du bör se upp med är trötthet, vinglighet, yrsel, överdrivet kissande, förlorad aptit, kräkningar, uppblåst mage, vidgade pupiller och ibland även andningssvårigheter, kramper och medvetslöshet.