Många av oss lever med våra hundar i tätbebyggda områden med massor av hundar och människor på liten yta. Det kan verkligen vara härligt att möta andra hundar på promenaderna, men det kan också skapa stress och oro hos både oss och våra fyrbenta vänner.
Tillsammans med hundexperten Kicki Fellstenius reder vi ut vanliga problem vid hundmöten och ger våra tips på hur du gör för att träna din hund så att möten med andra hundar blir lugna, trygga och trevliga upplevelser.
Många hundägare upplever att deras hundar blir stressade och utagerande vid hundmöten, skäller eller gör utfall. Vissa kanske skulle gå så långt att säga att hunden blir hysterisk. Då kan det vara skönt att veta att hundmötesproblem är vanligt och att det finns sätt att få till positiva upplevelser.
För att göra era hundmöten lugnare och mer kontrollerade krävs träning och tålamod. Det finns många övningar och tips som kan hjälpa när ni möter andra hundar.
Här är några konkreta tips på övningar för att träna hundmöten:
Lär din hund att associera andra hundar med godis genom att ge en godisbit varje gång den får syn på en annan hund. Det är viktigt att hunden först får syn på den mötande hunden och sedan får godiset eftersom vi vill att hunden ska associera hundar med gott godis, inte godis med otäcka hundar.
Det bästa är om den andra hunden är på så långt avstånd att din hund inte stressar upp sig utan håller sig lugn. I början bör du därför träna med mötande hundar på väldigt långt avstånd och efterhand minska när träningen ger resultat.
Det är lätt hänt att vi missar allt bra hunden gör i vardagen och i den här övningen ska du sätta på dig belöningsglasögonen och verkligen uppmärksamma bra beteenden. Belöna ALLT bra hunden gör efter att den fått syn på en annan hund.
När din hund ser en hund på långt håll och därefter fortsätter att nosa, vänder bort blicken, promenerar vidare eller vänder blicken mot dig ska du ge hunden en belöning.
Genom den här övningen förstärker du allt bra hunden gör när den har sett en annan hund och så småningom kommer dessa beteenden ta överhanden över de oönskade.
Lär hunden att gå fint vid din sida och gå i en båge förbi den andra hunden. Du lär då in beteenden i en helt störningsfri miljö, det vill säga utan andra hundar i närheten, och kan så småningom börja träna när ni möter hundar på riktigt långt avstånd.
Ta så stor båge förbi den andra hunden som ni behöver för att din hund ska lyckas gå fint vid din sida ända tills ni har passerat med god marginal.
Belöna gärna med godis många gånger medan ni passerar.
För att komma till rätta med eller helst förebygga hundmötesproblem är det viktigt att ta hänsyn till hundens behov och känslor.
Lär dig att tolka din hunds kroppsspråk och var noga med att inte tvinga in hunden i hundmötessituationer den inte skulle välja själv.
Även om den främmande hunden är glad och bara vill leka kan det bli en jobbig upplevelse för en mer försiktig hund som behöver få ta saker i sin egen takt.
Träna i situationer där hunden känner sig trygg och klarar av att göra rätt.
Håll avstånd till främmande hundar och ta hellre en båge runt än att gå rakt emot.
Undvik att sträcka upp kopplet så att hunden känner sig trängd. Prata i stället med hunden och locka den ur situationen. Om det inte går att nå fram till hunden är situationen för svår och ni behöver träna på längre avstånd.
Träningen måste genomföras i lagom stora steg – från nuläge till mål. Börja med något som hunden klarar av och öka sakta svårighetsgraden, men inte snabbare än att hunden är trygg i varje steg och lyckas bete sig på ett önskvärt sätt.
Belöna och uppmuntra hunden när den gör rätt.
Försök att undvika dåliga hundmöten så mycket som möjligt, det vill säga se till att alla hundmöten sker på ett avstånd som din hund klarar av.
Om du och din hund ändå hamnar i ett dåligt hundmöte ska du tänka på att din hund reagerar känslomässigt och inte har möjlighet att lära sig något bra där och då.
Det viktigaste är att hjälpa din hund ut ur situationen och att hjälpa den att lugna ner sig.
Har du en liten hund kan du lyfta upp den och gå därifrån. Om du har en större hund kan du behöva segdra hunden bort från den andra hunden. Det är inte idealiskt att dra i väg sin hund, men det är bättre än att stanna kvar i en situation som är jobbig för hunden.
Om du märker att ni är på väg att hamna i en för svår situation kan du prova att avleda hunden med exempelvis ett godissök, eller genom att gå in bakom en buske eller liknande. Om du avleder hunden ska den helst inte ens märka att det finns en hund i närheten. Annars är risken stor att den börjar genomskåda dina avledningsförsök.
Det kan finnas många olika orsaker till hundmötesproblem, bland annat:
Det kan också handla om själva situationen och i vilken miljö som hundarna möts.
Här nedanför berättar vi mer om några vanliga anledningar.
När många hundar befinner sig på samma plats kan det bli stressande för hundarna. Som hundägare sätter vi dessutom på dem koppel som begränsar deras frihet att gå undan eller närma sig i sin egen takt och det förstärker problemet ytterligare.
Vi rör oss ofta rakt mot främmande hundar när vi promenerar på en gångväg och tvingar våra hundar närmare den andra hunden än vad de skulle välja själva om de hade chansen.
Fritt strövande hundar går sällan rakt fram mot en främmande hund, eftersom det kan upplevas hotfullt och oartigt. I stället siktar de vid sidan om varandra och om de närmar sig varandra gör de det i cirklar just för att visa att de inte utgör något hot.
En hund som har blivit attackerad och har negativa erfarenheter av främmande hundar har större risk att bli stressad i hundmöten. Även brist på positiva erfarenheter kan leda till osäkerhet.
Våra hundar har en viktig socialiseringsperiod som pågår till ungefär fyra månaders ålder och under den perioden är det viktigt att ge valpen trevliga upplevelser tillsammans med andra hundar. Socialiseringsträning kan pågå hela livet, men det är svårt att helt ta igen bristande socialisering under valptiden.
Om hunden älskar att leka med andra hundar och därför har hög förväntan och stora ambitioner vid möten kan det bli svårt för den att hålla sig lugn när en annan hund är i närheten.
Här gäller det att träna hunden att vara nära andra hundar utan att leka och att skilja på när det är lek och inte.
Enklaste sättet att skilja på detta är att ge din hund signalen ”varsågod att hälsa” när det är dags för lek, och att locka i väg hunden och belöna att den följer med när det inte är läge att umgås.
Det kan också vara bra att tänka på att hundar har olika personlighet. Vissa älskar att mingla, men de flesta föredrar att ha ett fåtal vänner som de träffar regelbundet.
Om du studerar din hund i olika situationer kan du få värdefull insikt i hur just din hund brukar reagera och vad den mår bra av.
Att få till lugna och trevliga hundmöten kan ta tid och kräva mycket träning. Tänk därför på att:
Om det känns som att du och din hund har testat allt, men hundmöten fortfarande känns jobbiga finns professionell hjälp och att få.
Du kan vända dig till:
Genom att anlita professionell hjälp kan du få skräddarsydda råd och individualiserad träning för att förbättra din hunds mötesbeteende.
Se till att så ofta som möjligt få till och uppmärksamma bra hundmöten. Öva på situationer där din hund är medveten om att det finns en annan hund i närheten, men där hunden är på så långt avstånd att din hund är lugn och lyckas bete sig på ett önskvärt sätt.
Det är också bra att så mycket som det bara går undvika sämre upplevelser, alltså att undvika situationer där din hund blir stressad och därför beter sig på ett oönskat sätt.
Bra upplevelser föder bra upplevelser så kom ihåg att uppmärksamma dessa, både för din egen skull och för din hund.
Lycka till!
Kicki Fellstenius
Hundpsykolog
Kicki Fellstenius är hundpsykolog, hundcoach, hundinstruktör och hundbeteendevetare med omfattande erfarenhet sedan början av 1990-talet. Hon är grundare och ägare till Glada Jyckar, tränar och tävlar själv samt erbjuder såväl kurser som privatträning för dig och din hund.