Om och hur en hund klarar kyla beror på flera olika saker. Kvalitén på pälsen, näringsintag, värme inomhus och hur mycket hunden vistas ute är några saker som påverkar hur hunden håller sig varm.
Hundar har ett lager fett på huden som skyddar mot kyla, något som försvinner varje gång du schamponerar hunden. Se därför till att hunden är helt torr efter bad innan du går ut och bada inte hunden för ofta. Torka pälsen helt torr med en handduk eller genom att använda hårtork (på lagom avstånd) innan ni går ut.
Är det riktigt kallt ute kan ett hundtäcke komma väl till pass, framför allt på valpar, gamla hundar, hundar med tunn och liten päls och hundar med artros. Precis som för oss människor gäller det att inte få in snö under täcket – snön påverkar kroppsvärmen och kyler hunden. Se till att täcket sitter rätt – det bör gå långt upp på halsen, en bit ner på frambenen så den skyddar armbågen och tillräckligt långt bak på rumpan för att skydda svansroten. Det är vanligt att hundar får artros i ländrygg eller runt höften och täcken som slutar för långt upp på ryggen gör därför ingen nytta.
Tänk även på att hunden blir stel och kall om den sitter i en bil och väntar. Glöm därför inte att värma upp hunden försiktigt innan du eventuellt släpper den lös på promenad eller börjar träna eftersom en kall hund ofta får skador i muskler och leder. Och lämna aldrig en hund utan tillsyn i bilen om temperaturen går under minus 5 grader!
Hundens tassar tassarna klarar mycket men är inte hur tåliga som helst, speciellt under vinterhalvåret. Var därför lite uppmärksam på hur din hund beter sig, det finns flera sätt du kan hjälpa din hund på. Här sammanfattar vi vad du behöver tänka på.