Påbörjar man detta sent på året kan det vara lite för sent att påbörja någon avancerad beteendeterapi kring fyrverkerirädsla. Istället koncentrerar vi oss på åtgärder du kan ta till när nyårsnatten närmar sig.
- Obs! Gör inte en stor grej av kvällen om inte hunden gör det. Har du en ny hund och är osäker på hur den kommer reagera, ta det lugnt och invänta hundens respons innan du vidtar åtgärder.
Det smäller lite titt som tätt dagarna före och efter likväl, men vi bör utesluta utevistelse när det är som värst. När ni väl går ut, ha hunden i ett halsband/sele som den absolut inte kan kränga sig ur, samt ett rejält koppel. Dubbelhandsfattning, gärna med koppelöglan kring handleden rekommenderas. Det värsta som kan hända är att hunden vid eventuell panik kommer lös. Så inga lösa hundar på tomten även om ni har staket.
Är du rädd att hunden din blir kissnödig och måste ut mitt i allt? Ta bort vattenskålen efter sista kissrundan. Och ställ först ner den igen när det värsta av smällandet är över. Se även till att din vän fått lagom med motion och aktivering dagarna före nyår. Övertrött eller understimulerad sinnesstämning kommer förvärra reaktioner och känslopådrag.
Ben och godis är bra distraktioner. Tänk dock på att det kan hetsätas/tuggas vid nervositet, så ge inte ben/godis som hunden kan sätta i halsen. Håll också hunden under uppsikt när den äter. Blir hunden stressad ökar risken att den sätter i halsen eller äter för snabbt.
Tänk krigsbunker. Dra ner persienner och höj ljudet på radion. Veckad textil är ljuddämpande. Bulla upp med kuddar, korva till plädar och filtar. Bygg eventuellt en koja genom att kasta en stor duk över matordet. En lya åt hunden dit den kan dra sig undan om rädslan tar över. Ibland måste man som hundägare visa hunden lyan, och eventuellt krypa in där själv. Har hundens förnuft kvävts av rädslan är det inte säkert att jycken kommer att agera med självbevarelsedrift. Och sist men inte minst, se till att någon alltid är med hunden vid tolvslaget. Lämna inte en rädd eller orolig hund ensam.
Kan bestå av yttre åtgärder som tyg, hög musik. Men vi kan även sätta öronproppar i hunden. Fetvadd. Superbra grej! Knöka ner lite fetvadd i öronen och ge lite godis. Repetera. Knöla ner lite mer fetvadd och ge en aktiveringsleksak med leverpastej i. Nu kommer din hund troligtvis börja digga fetvaddskänslan. Då är luddet användbart som öronproppar under nyårskvällen. Och ha det hellre i för tidigt än att det åker i först när du ser att hunden är rädd. Då har redan produktionen av noradrenalin, kortisol, adrenalin, testosteron börjar produceras på högvarv i hundkroppen. Föregå det! Glöm inte att ta ut fetvadden i efterhand bara. Och om du glömmer det, skyll in på mig om hunden din inte kommer på inkallning längre.
Adaptil (DAP) halsband innehåller en syntetisk motsvarighet till hundens lugnande feromon och avsöndras via halsbandet rakt upp i hundens nos. Det kan ha en bra effekt på många hundar som går med oro. Det finns även medel som Zylkene och Confindence EQ, i Harmoni. Samtliga är kosttillskott ämnade att direkt dämpa stress och oro, men även förse hunden med de beståndsdelar kroppen behöver för att hantera stress. Rätt kost eller kosttillskott bistår i det. Låt oss inte underskatta massage, beröring och närhet. På så vis hjälper vi hundens kropp att frisätta oxytocin, det egna lugn och ro-hormonet som hunden kommer att behöva denna afton.
Så hjälper du hunden stressa ner med massageTänk också på att du kan stressa upp hunden mer än nödvändigt om du ömkar för mycket. Det bästa är att du som ägare försöker hålla dig lugn och visa för hunden att smällarna inte är något farligt. Försök att vara så neutral i ditt beteende som möjligt.