Hundens normala kroppstemperatur ligger mellan 38 - 39 grader. Kroppstemperaturen varierar mellan olika raser, hundens ålder och om hunden motionerats eller vilat. Hunden kyler sig själv genom att hässja, det vill säga genom att andas snabbt med öppen mun. När vätska från saliven avdunstar går det åt värme vilket tas från tungan. Tungan och det blod som passerar igenom tungan och munhålan kyls ned och kroppstemperaturen sänks. Om den omgivande temperaturen är alltför hög räcker inte detta till för att hålla kroppstemperaturen på en normal nivå och hunden blir överhettad. De hundar som har korta käkar, som mopsar, bulldoggar och liknande raser, är mer trånga i svalget och därför mer känsliga för överhettning och värmeslag.
Vid överhettning stiger hundens kroppstemperatur farligt mycket. Hunden blir först orolig, men blir sedan snabbt slö och apatisk. Saliven rinner, tungan hänger ut och andningen blir snabb och ytlig. Slemhinnans färg är först kraftigt röd på grund av att kärlen i början är utspända. Slemhinnan kan sedan blekna och då är tillståndet kritiskt. När slemhinnans färg bleknar tyder det på att blodcirkulationen inte fungerar tillfredsställande och hunden är på väg in i en cirkulatorisk chock, vilket är mycket allvarligt. Om kroppstemperaturen stiger ytterligare kommer hunden att kollapsa och bli medvetslös och det är även stor risk att hunden dör.
Om din hund blir överhettad ,eller om du hittar en överhettad hund, är det viktigt att först och främst förhindra att kroppstemperaturen stiger ytterligare. Det viktiga är alltså inte att snarast möjligt få hunden att återgå till normal kroppstemperatur, utan bara se till att läget inte förvärras.
Hunden kan duschas eller sänkas ner i vatten, där huvudet varsamt ska hållas ovanför vattenytan. Vattnet ska inte vara för kallt, det ska vara runt 20 grader. Det är även bra att lägga våta handdukar på hunden. Om behandlingen fungerar märks det på att hundens andning blir lugnare och att hunden åter börjar intressera sig för omgivningen.
Eftersom hundens normala mekanismer för temperaturreglering inte fungerar är det stor risk att temperaturen fortsätter att falla och att hunden istället drabbas av undertemperatur som kan vara mer allvarligt än övertemperatur. Håll noggrann koll på kroppstemperaturen under nedkylningen och ta det försiktigt när temperaturen börjar sjunka. Vid kraftigt sjunkande temperatur, torka hunden noga och vira in den i en filt eller liknande.
Lämna aldrig din hund i en varm bil eller fastbunden utan tillgång till skugga! Se också till att hunden alltid har ordentlig tillgång till vatten och frisk luft när det är varmt ute och var uppmärksam på om hunden visar tecken på överhettning. En hund som blivit överhettad ska helst alltid undersökas av veterinär. De första dagarna efter överhettningen ska hunden vila och undvika att motionera.