Sök på Svedea.se

En hund står i högt gräs

Så skyddar du hunden mot fästingar

När fästingsäsongen börjar får vi hundägare bekymmer. Men det finns metoder för att undvika fästingbett och flera sätt att ta bort en fästing om den väl hunnit bita sig fast.

Ta bort fästingen direkt

Fästingsjukdomarna Borrelia och Anaplasma smittar inte direkt när fästingen bitit sig fast. Det kan ta ett bra tag innan smittan överförs. Därför ska du ta bort fästingen så fort som möjligt om den hunnit bita sig fast så den inte hinner smitta din hund. TBE överförs däremot ofta i samband med själva bettet eller strax efteråt, men TBE-viruset är och andra sidan mycket ovanligt.

Använd fästingplockare

Undvik att plocka bort fästingar med fingrarna eller en pincett. Då finns risken att du inte får med hela kroppen. Du bör inte heller smörja in fästingen med någon form av vätska eller fett. Det kan få fästingen att kräkas ut smittämnen i såret. Skaffa istället en fästingplockare och läs instruktionerna innan du använder den. Du hittar dem på apotek och djuraffärer.

Få med huvudet om det är möjligt

Fästingens huvud kan inte leva på egen hand. Det är alltså ingen fara om huvud sitter kvar i huden när du tagit bort kroppen. Håll bara ett öga på det och se om det försvinner. Kroppen brukar göra sig av med inkräktare. Om huvudet sitter kvar efter några dagar kan du försöka att få loss det med en pincett.

Skydd som håller fästingen på avstånd

Den vanligaste fästingtypen i Sverige trivs bäst i buskar, högt gräs och undervegetation. Var alltså lite aktsam om din hund springer omkring där. När fästingen har fått tag i pälsen kan det ta ett bra tag innan den kommer fram till huden. Var därför noga med att gå igenom pälsen efter promenaden, gärna med hjälp av en borste. Titta särskilt noga runt hals och huvud där hunden har svårt att komma. På så sätt kan du bli av med en och annan fästing innan den hunnit bita.

Prova olika fästingmedel för hundar

De godkända läkemedel vi på Svedea rekommenderar mot fästingar är bevisat effektiva. Det kan förekomma vissa biverkningar, men det rör sig främst om lokal hudirritation eller tillfälligt magbesvär. Rådfråga dock en veterinär om vilket fästingmedel som bör funka bäst för just din hund och livssituation.

Fästinghalsband

De godkända fästinghalsbanden innehåller en aktiv substans som utsöndras lite i taget och tas upp i hundens hud. De är receptfria, prisvärda och enkla att använda. Du kan snabbt ta av halsbandet om det skulle uppstå några biverkningar. Exempel på fästinghalsband för hundar:

Droppar och spray

En spot on-lösning är fästingmedel i form av droppar eller spray som appliceras i hundens nacke, så hunden inte kan slicka i sig det. Den aktiva substansen, som med fästinghalsbanden, sprider sig sedan i huden. Spot on-lösningarna är receptfria och du hittar dem till överkomliga priser. Exempel på spot on-lösningar mot fästingar på hund:

Fästingtabletter

Fästingtabletter är receptbelagda tuggtabletter som innehåller en aktiv substans mot fästingar. Tuggtabletter är enkla att ge och effekten försvinner inte vid schamponering. Fästingtabletterna verkar snabbt, i och med att de kommer direkt in i kroppen och ger ett långverkande skydd mot fästingar. Tiden som effekten kvarstår skiljer sig mellan preparaten, men den kan räcka upp till tolv veckor. Exempel på fästingtabletter för hundar:

Fästingrecept i mobilen

Tack vare vårt samarbete med FirstVet kan du som har din djurförsäkring hos Svedea få ett recept på fästingmedel utskrivet direkt i mobilen. Veterinärvårdsbesök för att få ett recept utskrivet ingår inte i försäkringen, till skillnad mot vanliga besök i samband med sjukdom.

* När Bravecto dök upp 2014 uppstod en infekterad debatt kring medlet, men det finns inga välgrundade skäl för oro. Därför rekommenderar vi på Svedea Bravecto som ett bra och effektivt fästingmedel.