Parasiter som löss, kvalster och skabb kan vara en orsak bakom hudproblem. Krypen irriterar hunden, vilket gör att den kliar sig och skapar fäste för bakterier och jästsvampar. Pälsen bidrar troligen även till att skapa en gynnsam miljön för ohyran.
Vanliga utvärtes parasiter kan vara löss, fästingar, mjällkvalster och loppor. Loppor är dock inte så vanliga i Sverige, men löss är det och dom kan du upptäcka med blotta ögat. Lössen håller till vid öronen och halsen och en vanlig luskam för människor fungerar bra. Du kan också provbehandla med ett receptfritt medel mot fästingar och ohyra.
Infektioner i huden kan ibland orsakas av att hunden är allergisk. Är hudproblemen regelbundna bör du uppsöka en veterinär för att hitta den bakomliggande orsaken. Men är problemet nytt finns en del du kan prova hemma. Ofta märks hudproblemen genom att hunden kliar sig. Den kan också nagga eller bita sig själv, gnugga in ansiktet i mattan, slicka sig eller åka kana på rumpan. Hundar som gör så kan lida mer än du tror och problemet går inte över av sig självt. Agera alltså innan infektionen blir större och hunden får lida än mer.
Bakterier och svampar kan trivas i hudveck. Lys med lampa och torka ur vecken regelbundet. Om du hittar mycket gegg kan du torka ur med klorhexidin.
Har hunden röda finnar eller skorpor kan det vara stafylokockbakterier som av någon anledning har ”fått fäste”. Bakterierna finns naturligt på huden. Du kan prova att schamponera hunden med receptfritt, bakteriedödande hundschampo med klorhexidin. Går besvären inte över måste orsaken utredas av veterinär.
Hot Spots, eller fukteksem, kan dyka upp väldigt snabbt och resultera i ett stort fuktande, kliande eksem där pälsen är tät, t ex på kinderna. Den utlösande orsaken till hot spots är vanligtvis löss, allergi, sår men också långvarig fukt eller fukt efter bad. Har hunden inte ont kan du prova att raka rent runt eksemet och tvätta med klorhexidin. Men ibland gör det så ont att hunden måste tas till veterinären för antibiotikabehandling.
Om hunden börjar åka kana på rumpan under en längre period kan den ha drabbats av analsäcksinflammation. Analsäckarna sitter på varsin sida om anus och lagrar ett illaluktande sekret som töms när hunden bajsar eller blir rädd. Men det kan också handla om allergi. Hundar har nämligen extra mycket allergiceller i öron, tassar och analfistlar. Du bör kontakta en veterinär. Läs mer om analsäcksinflammation här.
Rävskabb är egentligen rävens skabbkvalster som spridit sig till hundarna. Kvalstret sprids vid direktkontakt med ett smittat djur, men kan också smitta om en hund rullar sig där en skabbräv eller smittad hund legat. Det tar ca 3-4 veckor innan tydliga symtom ses.
Rävskabb orsakar kraftig klåda, vilket så småningom ger håravfall, sårskorpor och sekundära
bakterieinfektioner. Men det finns individer som knappt får några symtom alls utan blir så kallade symtomfria smittbärare.
Det är viktigt att behandla alla hundar som varit i direktkontakt med det smittade djuret. En del hundar får nämligen inte så kraftiga symtom utan kan bära på smittan och återinfektera en behandlad hund så snart medicinerna slutar verka.
Idag finns det flera receptbelagda sätta att behandla rävskabb på, som droppar eller tabletter. Kontakta en veterinär så får du hjälp med rätt alternativ.
Det går tyvärr inte att skilja en vanlig fettknöl från en elakartad tumör. Skulle du alltså upptäcka en knut eller knöl på din hund, be om ett cellprov hos veterinären. Det går snabbt, ger svaret du behöver och görs när hunden är vaken.