I Sverige finns det ett flertal giftiga svampar som kan vara farliga att äta. De vanligaste giftsvamparna är:
De svampar som är giftiga för oss människor är även giftiga för hundar. Därför är det en bra utgångsregel när du beger dig ut i skogen med din hund. Svampar som karl johan, gula kantareller och trattkantareller är ofarliga för hundar, och en del hundar är även tränade i att söka efter svampar.
Om du känner dig osäker och inte kan identifiera en svamp som farlig eller ofarlig, ska du alltid se till att hunden inte får i sig svampen. Se till att du har med dig lite hundgodis eller annat gott som du kan avleda din hund med, eller varför inte passa på att öva ett trick!
Svampförgiftning är en akut och potentiellt dödlig situation som kan drabba din hund. Svampförgiftning hos hund kan uppenbara sig med vanliga symptom som bland annat kräkningar och diarré. Giftspindlingar som liknar den gula kantarellen, är en av de giftigaste svamparna i Sverige. Har hunden fått i sig lite av den måste du var vaksam när ni är tillbaka i hemmet. Symptomen kommer nämligen tidigast några dagar efter. Hunden kan då drabbas av njursvikt och i värsta fall kan förgiftningen leda till att hunden avlider.
Om du misstänker att din hund har drabbats av svampförgiftning, behöver du omedelbart uppsöka en veterinär. Ta gärna med svampen om du har möjlighet, eller fota av den, så att veterinären kan bekräfta vilken typ av svamp som hunden ätit och ge rätt behandling.
Många trädgårdsägare är omedvetna om att vissa svampar som växer i deras trädgårdar kan vara mycket giftiga för hundar. Dit hör röd flugsvamp som en av de vanligaste sorterna. Det är därför viktigt att observera din hund när den är i trädgården för att förhindra att den äter eller slickar på svampar. Har du en valp är det dessutom ännu viktigare att vara observant ute i trädgården då de gärna tuggar på olika saker.
På Giftinformation.se kan du läsa mer om de olika svamparna i deras svampregister.
Att upptäcka skogen tillsammans med sin hund är ofta en härlig upplevelse för alla inblandade. Det finns dock saker man bör vara försiktig med, men med rätt kunskap och förberedelse kan du hålla både dig och din hund trygg. Vi på Svedea hoppas att du får många, trygga och härliga skogsupplevelser tillsammans med din fyrbenta vän!