Sök på Svedea.se

Ett par vandrar med ryggsäckar följes av en ljusbrun hund på en skogsstig

Vandra med hunden

Har du prövat en längre vandring med hunden, till exempel längs någon av alla våra naturleder? Det är en både rogivande och naturskön upplevelse som ni båda kommer att uppskatta. Men en längre tur kräver lite förberedelser och därför har vi samlat tips att ta med dig ut i naturen!

Förbered er innan äventyret

Ska ni ut på en längre vandring över flera dagar, så bör du vara säker på att din hund klarar av det fysiskt. Träna alltså gärna innan genom att gå den planerade sträckan innan det är dags på riktigt. Är hunden i form så minskar ju risken för att den blir utmattad eller skadar sig under äventyret. Kolla också så hundselen sitter bra och inte skaver och ta med flera koppel i olika längder. Glöm inte att hunden måste vara kopplad inom vissa områden så var lite vaksam och håll även utkik efter betande boskap. Har din hund en stark jaktinstinkt är detta extra viktigt. Glöm inte till sist att planera in vilostunder på vägen och ta med mycket vätska. Det är lika viktigt både för dig som för hunden!

Gardera er mot oturen

Innan nu ger er i väg på en längre vandring kan det vara smart att göra en veterinärkoll på din hund. Då vet du hur den mår idag och kan lättare upptäcka om hundens tillstånd skulle förändras. En olycka inträffar ju dessutom inte alltid nära bebodda trakter och därför är det bra att ta med sig ett första-hjälpen kit till både dig och hunden. Du får bedöma själv, beroende på hur lång vandringen är, hur mycket du behöver ha med dig men ett förslag på hund-kit är:

Värme och vätska

Det kan snabbt bli varmt när ni är ute och vandrar, speciellt på sommaren. Därför är det väldigt viktigt att du tar med dig mycket vätska till hunden och dig själv och att ni utnyttjar skuggiga partier för vila. Vill inte hunden dricka, så kan du lägga en godisbit eller lite torrfoder i vattnet. Tänk också på att inte erbjuda hunden vatten ur en för liten skål, det gör hunden mer ovillig att dricka. Märker du att hunden är varm så kan du lägga en kall och våt handduk på hunden. De bästa ställena att kyla ned hunden på är i armhålorna och i ljumskområdet.

Glöm inte maten

Det är inte bara du som behöver extra näring och energi på vandringen, utan framför allt hunden. Ta med torrfoder eller färdigpaketerat våtfoder och en ihopfällbar mat- och vattenskål. Ge gärna hunden en bra start genom att ge den mat och vatten en stund innan ni börjar vandringen.

Använd hunden som bärhjälp

Har du en lite större hund kan du få mycket bärhjälp på turen genom att skaffa en klövjeväska. Det är en väska du hänger över hundens rygg med packfickor på sidorna. Har den inte burit en sådan tidigare, så kan det vara bra att träna lite innan så den känner sig trygg med att bära.


Att vandra i naturen med hunden kan bli en härlig upplevelse för er båda. Ni får en unik chans att umgås över tid och samtidigt uppleva den otämjda naturen tillsammans. Tänk bara på att vara förberedd, att använda ditt sunda förnuft och ha kul!