Valpen har nyss tagits ifrån uppfödarens välbekanta hemmamiljö, mammatiken och syskonskaran och landat på vad som kan kännas som en helt ny planet, ditt hem. Är jag kidnappad? Adopterad? Det första valpen försöker ta reda på är om du är pålitlig och om miljön är trygg. Var övertydlig i det budskapet genom att vara tålmodig, vänlig och säker. Uppfyll valpens grundläggande behov av mat, vatten, rastning, vila, lek och omvårdnad.
Ta trevliga initiativ och gå på lagom långa upptäcksfärder tillsammans i den nya miljön. Helst utan att överstimulera valpen. Det tar på krafterna att ta in allt. Låt därför nyfikna grannar/vänner, ivriga barn eller husdjur ta det varligt och eventuellt vänta med sina besök tills valpen bott in sig. Fokusera inte på att visa upp knytet, satsa på anknytning istället. Var nära, klappa när valpen söker kontakt, möt ögonkontakten, stryk valpen i långa drag över ryggen – det efterliknar mammatikens långa tungdrag. Bär ibland, låt gärna valpen sitta nära. Har du en reserverad individ kan du handmata honom några dagar så brukar det släppa. Lagom är dock bäst, en för stark anknytning kan riskera separationsångest.
Vissa valpar har en tendens att ty sig till en i familjen, var uppfödaren kvinna kan kvinnan i den nya familjen bli lite väl poppis. Se till att samtliga familjemedlemmar skapar en god relation till valpen. En person ska inte betyda allt, det kan skapa svårigheter i framtiden. Låt husse ställa ner matskålen, lillmatte får stå för kvällsgoset, tonårshusse för leka mest och så vidare. Alla bör ha någotsånär lika värde för valpen.
Ha några regler som alla i hundens familj är konsekventa med. Vill du inte ha den fullvuxna hunden i sängen, tillåt då inte valpen att sova mellan er. Vill ni kunna ha hunden i soffan ibland men inte alltid, lägg konsekvent ut en filt och klappa varsågod för att lära valpen särskilja när det är okej och inte. Vill ni ha en hund som väntar på sin tur innan han hälsar på besök i hallen, införliva regeln redan nu. Håll tillbaka valpen, invänta passivitet och säg ”varsågod och hälsa” där rätt inställning råder hos hunden.
Från dag ett formas valpen av dina handlingar. Hur du hanterar valpens ”olater” kan förvärra dem. Ilska stressar upp medan tydliga direktiv blir förståeliga. Ibland slänger vi ur oss långa haranger istället för att ge tydliga handsignaler, peppa och belöna rätt beteende. Ett irriterat ”Nej gå ner från soffan har jag ju sagt!” medan man jagar bort valpen kontra ”Peksignal neråt, beröm" när hunden tittar ner från soffan och släng en foderkula på golvet. Ge kommandot ”Gå ner” precis när valpen skuttar ner. Repeterar ni det kommer valpen förstå kommandot. Det blir tydligt medan det andra är en grogrund för missförstånd. Välj samspel före konflikt.
Hur vi agerar formar våra hundar. Det är viktigt att se samband och välja ett produktivt förhållningssätt. Vill du exempelvis ha en sansad jycke kan du vara konsekvent med att aldrig släppa ut en valp som hoppar mot dörren, invänta ett lugn innan du tar i handtaget. Beröm valpen när han får syn på någon och vänder om och kollar av med dig istället för att kasta sig efter. Om vi är noggranna med att berömma och belöna önskvärda beteenden slipper vi ofta en hel del oönskade sådana.
Valpar är ofta överstimulerade. När valpar är okontaktbara, rabiata, beter sig som Hacke hackspett, biter hål i hussar eller misstolkar gardiner för kamptrasor är de ofta övertrötta. ”Natta” valpen flera gånger om dagen och se till att alla låter valpen vila i fred. Återhämtning är viktigt för att undvika skadlig stress. En begränsad yta, tugga ben och lugnande massage dämpar stress medan irritation från vår sida ökar den.
Ingen blir hundtränare för att man köpt valp. Därför finns det många bra valpkurser att gå. En bra kurs lär dig och valpen grunderna inom vardagslydnad, ger möjlighet till socialisering och lägger fokus på god relation och kontakt. Instruktören kan hjälpa dig med problem som uppkommit och coacha dig i hur du formar din hund till en trygg individ. En H-märkt hundinstruktör är ett säkert kort.
Stort lycka till med din nya vän!