Sök på Svedea.se

En hundvalp står på en gräsmatta

Vad gör du om din valp får magproblem?

Magåkommor är den vanligaste anledningen till att hundägare söker veterinärhjälp. Men att ta med sin valp till en stressig miljö hos veterinären är inte alltid nödvändigt. Många problem kan du behandla själv. Är du osäker på hur du ska göra kan du besöka den digitala veterinärkliniken FirstVet som ingår i vår hundförsäkring

Försäkra din hund

Det är lätt att känna sig hjälplös när hunden mår dåligt. Särskilt utsatta är valpar som lätt får i sig sånt den inte ska äta. Dessbättre kan du enkelt behandla många magproblem på egen hand. I den här texten beskriver vi vad du ska vara uppmärksam på och ger några handfasta tips.
En bra start är att kontakta FirstVet. Genom ett videosamtal får du det stöd du behöver i trygg hemmiljö och får veta om du kan behandla din hund själv eller bör ta med den till en djurklinik.

Det enda du behöver är en mobil, surfplatta eller dator. Tjänsten är gratis för dig som Svedeakund. 

Vad kostar det att försäkra valpen?

När ska du kontakta veterinär?

Utmaningen för dig som hundägare är att skilja enkla problem från mer allvarliga. Det finns situationer då ett veterinärbesök är nödvändigt. Om hunden svalt ett föremål, allmäntillståndet snabbt försämras eller problemen är återkommande bör du alltid uppsöka veterinär. Måste föremålet avlägsnas via operation får den inte vara i för dåligt skick om veterinären anser att den behöver opereras.

Vill du ha professionell rådgivning kan du alltid kontakta FirstVet.

Hjälp din hund själv

Nästan 30 procent av alla veterinärbesök handlar om hundar med magproblem. Kräkning och diarré är de vanligaste diagnoserna, särskilt bland valpar. Oftast beror det på att hunden fått i sig något onyttigt, infekterat eller något annat som retar magslemhinnan. Felaktig kost är också en vanlig orsak. Med rätt omvårdnad från din sida blir hunden normalt bättre igen på några dagar.

Observera

Först och främst är det viktigt att du håller hunden under uppsikt och kollar av hur den mår. Om hunden kräks eller har diarré blir den ofta trött och matt. Men så länge den verkar må bra i övrigt behöver du inte oroa dig. Låt hunden vila och ta inte ut den för promenader.

Undersök

Kläm försiktigt på hundens mage för att undersöka om den känns spänd eller är öm. Kontrollera kroppstemperaturen. En infektion kan ge feber och uttorkning kan medföra att tempen understiger 37,5 grader. Blod i kräkningar eller avföring är oftast inte allvarligt, men det är viktigt att du berättar det i kontakt med veterinär.

Vårda

Om du följer punkterna nedan kommer din hundvalp snart att må bättre:

Dag 1–2. Börja med att ta bort hundens matskål och vattenskål. Ge den riktigt små portioner vatten, max en halv matsked cirka en gång i halvtimmen under de första timmarna. Därefter kan mängden sakta ökas. Det är viktigt att hålla fast vid en liten mängd vatten per gång eftersom för mycket vatten på en gång spänner ut magsäcken och kan framkalla kräkningar. Hunden bör vara utan fast föda under ett till två dygn.

Köp kräk- och diarréstoppande medel på apoteket, till exempel Canikur, ProKolin, Fortiflora eller Disranyl. Förutom att stoppa kräkningarna och diarrén ger produkterna hunden energi och återställer magtarmkanalens goda bakterieflora.

När hunden slutat kräkas och diarrén minskar kan du börja ge risavkok. Koka ris i en stor mängd vatten och det vattnet som inte kokas in i riset ger du till hunden. Bara små portioner till att börja med. Vätskeersättning från apotek går också bra.

Dag 2–4. Efter något eller några dygn kan du börja ge mer lättsmält föda. Till exempel det kokta riset, torsk, sej eller kokt kyckling. Undvik salt och kryddor. Medicinska foder som du köper hos veterinären går också bra. Ge hunden små portioner flera gånger per dag, bara en matsked de första gångerna. Om du ger för mycket på en gång kan hunden bli sjuk igen.

Dag 5–7. Efter 5–7 dagar brukar det gå bra att återgå till det vanliga fodret. Börja med några kulor av torrfodret eller några matskedar av våtfodret och öka sedan mängden succesivt. När hunden får små portioner vid många tillfällen känner den sig aldrig mätt. Det är vanligt att hunden försöker äta saker på promenaden, så ha noggrann koll på den. Efter några dagar kan hunden förhoppningsvis äta som vanligt.

Ha inte för bråttom med födan!
Om du tycker synd om din hund och ger för stora portioner vatten och mat för tidigt kommer kräkningarna och diarrén tillbaka. Då tar det oftast ännu längre tid att få hunden bra igen. Hundar tar ingen skada av att svälta ett eller ett par dygn. 

FirstVet – din veterinär på nätet

Med hjälp av mobiltelefon, surfplatta eller dator får du kontakt med en veterinär som du kan visa din upp din hund för i trygg hemmiljö. Genom ett videosamtal får du snabbt råd, diagnos, recept eller remiss och slipper åka iväg med hunden till en stressig miljö på en djurklinik. Som Svedeakund kan du fritt utnyttja FirstVet hur ofta du vill alla dagar klockan 09.00–24.00.

Om din hund får problem med magen hoppas vi att du får nytta av informationen och att den snabbt kommer på benen igen!

Text av: Odd Einar Bruem 

Odd Einar är chef för Svedeas hund- och kattförsäkringar och har lång erfarenhet av djurförsäkring. Förutom sin sambo och en son delar han även tak med tre Rhodesian ridgebacks och en Bayerskt viltspårhund. Och om du undrar över hans dubbelnamn så är det från Norge, liksom Odd Einars dialekt.