Tänk på att din hund ska vara lika förberedd för jakten som du är. En otränad hund skadar sig lättare och den kommer dessutom inte ha samma framgång i skogen. För att undvika att din hund skadar sig är det alltså viktigt att den är tränad och att den syns i mörkret. Självklart ska man även se över hundens försäkringsskydd innan jakten kör igång om olyckan skulle vara framme.
Att en jakthund korsar en väg och blir skadad av trafiken är inte ovanligt. En reflexväst är ett måste, använd även GPS. Förutom att hjälpa till vid jakten kan en spårsändare rädda livet på hunden om den råkat illa ut och måste hittas snabbt.
Den vanligaste viltskadan är vid närkontakt med vildsvin. En skyddsväst (som oftast har reflexer) skyddar mot vildsvinsbetar.
Att undvika sårskador på hundens trampdynor eller stickskador från grenar och buskar är inte helt lätt. Känn igenom hunden ordentligt efter jakten och gör rent eventuella sår på en gång, så minskar risken för inflammation. En skyddsväst på hunden skyddar inte bara mot vilt utan även mot stickskador.
För att undvika muskelsträckning gäller det att hunden är vältränad. Det är också viktigt att värma upp hunden på själva jaktdagen. Ett bra riktmärke är att ju snabbare, intensivare och mer precisionsinriktat arbete hunden ska utföra, desto längre uppvärmning behövs.
När hunden rör sig i naturen är det lätt att små växtdelar och frön sätter sig i ögon, öron eller luftvägar. Precis som när det gäller sår- och stickskador är det viktigt att undersöka hunden under och efter jakten för att undvika inflammationer. Om hunden visar tecken på att ha fått något i ögat kan du spola med koksaltlösning. Försvinner inte symtomen får du ta hunden till veterinär.
En av de vanligaste viltskadorna är stickskador eller andra trauma efter närkontakt med vildsvin. En skyddsväst kan förhindra allvarliga skador och till och med rädda livet på en hund. Det är viktigt att skyddsvästen är väl inpassad för din hund så att hunden inte tappar i rörlighet då det kan öka risken för skador. Det är dock inte alla hundar som vill och kan jaga i skyddsväst, så användandet måste övervägas från hund till hund.
Mer om vildsvinsjakten i SverigeSvaga isar kostar tyvärr många hundar livet varje år. Det bästa sättet att undvika att hunden går ner i en vak, är att inte jaga under isläggningen. Skulle olycka ändå vara framme är pejl ett viktigt hjälpmedel för att snabbt kunna hitta hunden. Tänk dock på att svaga isar är farliga även för människor och att en räddningsaktion av en hund snabbt kan bli farlig för dig själv. Ha isdubbar med och ge dig aldrig ut på isar ensam!
Om och hur din hund klarar kyla beror på flera olika saker som kvalitén på pälsen, näringsintag, värme inomhus och hur mycket och ofta hunden vistas ute.
Rätt förberedelser är A och O innan jakt i och med att den ställer stora krav på jakthundens fysik, kondition och utrustning. Vår checklista ger dig tipsen du behöver.
Även om du skyddar din jakthund till varje pris så är det självklart att din hund ska vara bra försäkrad när ni är ute och jagar. Därför erbjuder vi på Svedea en prisvärd jakthundsförsärking för dig som har ett statligt jaktkort och jagar eller tränar inför jakt med din hund. Är du dessutom medlem i Jägarnas Riksförbund (JRF) får du 5 % rabatt på försäkringen.