Sök på Svedea.se

Sittande jakthund i sele utomhus

Lydnadsträning stärker jakthunden

Lydnad är så viktigt för alla jakthundar och därför kan det vara bra att få lite tips kring ämnet ibland. Vi och Jimmy Låås, erfaren jägare, bidrar här med lite inspiration kring hur du får en lydigare hund. Glöm dock inte att all lydnadsträning alltid bör vara individanpassad.

Effektivitet och säkerhet

Traditionellt har vissa typer av jakthundar, främst fågelhundar, alltid varit ett föredöme vad gäller lydnad, medan andra grenar av jakten och deras hundar har lämnat lite mer att önska.

– Jag jagar mest med ställande och drivande hundar och går dessutom många eftersök varje år. För mig handlar lydnad framför allt om effektivitet och säkerhet. Jag vill alltid kunna kalla av min hund från ett arbete om det visar sig att det är fel djur eller om det är på väg mot en större väg.

Det ger mig möjlighet att jaga på fler typer av marker med lös hund, samt att det ger en effektivare jakt efter de vilt som vi tänkt jaga. Har jag en lydig hund som kommer när jag ropar, och som är van att träna lydnad och ”cirkuskonster”, ger det mig möjlighet till en mycket mer varierad träning off season, Inleder Jimmy Låås.

Det händer ibland att hundar skadar sig under jakt. Då är det viktigt att kunna ta hand om hunden utan att den strular eller försöker smita i väg. En viktig del av lydnadsträningen är alltså att träna hantering.

– Det är inte heller ovanligt att jag som hundförare får lifta tillbaka till min bil efter jaktens slut och då är det skönt om hunden kan sitta still och sköta sig i bilen oavsett vart i eller på bilen vi får åka, fortsätter Jimmy.

Stärker banden

Lydnadsträning är en chans för dig att umgås med din hund utanför själva jakten, något som stärker era band och ger vardagen en större mening för din fyrbenta vän.

– Jag vill en gång för alla dementera påståendet om att lydnadsträning skulle minska hundens jaktlust. Det är helt enkelt fel. Jaktlusten är en medfödd egenskap som vi bara i väldigt liten utsträckning kan ändra på eller påverka. 

Vi kan dock påverka hundens beteende, vilket kan ge både bättre och sämre resultat. Det är därför viktigt att testa sig fram försiktigt och att ta hjälp av någon som vet vad den gör för att nå ett önskvärt resultat, fortsätter Jimmy.

Inkallning tidigt

Det är bra att börja träna inkallning så fort jag du hem valpen genom att skramla med matskålen och lägga till ett inkallningsljud. Det kan vara vilket ljud som helst, men inget kommando som senare ska användas. När hunden kommer för att äta får den beröm och mat som belöning.

– Efter ett par veckor, när valpen börjar förknippa inkallningsljudet med en belöning, gör jag många små spontana inkallningar när vi är ute och belönar med något gott. När jag tycker att detta fungerar i stort sett varje gång, lägger jag ut eller använder mig av någon naturlig störning, kallar in och berömmer valpen ordentligt.

Jag ”fångar” den inte, utan låter den gå igen. Sedan varierar jag denna träning i några månader tills jag tycker att det går bra, oavsett vilken störning jag väljer att lägga ut. Jag lägger dock inte ut något godare godis än det jag belönar med, störningen bör vara mer spännande än god.

Nu börjar det bli dags att byta ut inkallningsljudet till det kommando jag vill använda. Jag gör mitt inkallningsljud för att få uppmärksamhet och så fort som valpen visar intresse byter jag till ”hit” när hunden är på väg så att jag belönar i samband med ”hit”, fortsätter Jimmy.

Jaktlusten vaknar

Ju äldre hunden blir desto mer kommer jaktlusten att vakna. Då kan man behöva en lång lina på hunden när ni tränar vidare ute i skog och mark, eller när vi börjar använda vilt som vi passerar som störning.

– Ja, du läste rätt. Det är viktigt att även träna med vilt som störning och då förslagsvis vilt som du inte vill att hunden ska jaga i framtiden. När hunden blir så gammal att jag faktiskt släpper hunden lös för att jaga, brukar jag passa på att kalla in när jag ser på min GPS att hunden är på väg tillbaka till mig någon gång då och då.

Jag kallar in när hunden har ett spår eller liknande för att inte störa hunden i sitt arbete i onödan. När hunden är ett par år gammal och lydnaden sitter bra, kallar jag bara in under jakt någon gång ibland för att se att det faktiskt fungerar.

Jag försöker då att vara noga med att släppa i väg hunden igen i de flesta fall. Eftersom jag med min belöning inte kan konkurrera med hundens vilja att jaga, så kan hunden annars se inkallningen som en negativ uppgift och det är inte önskvärt, fortsätter Jimmy.

Lydnad ska vara kul

– När jag tränar lydnad med mina jakthundar ligger fokus alltid på att det ska vara kul att träna med husse och att lydnad är en fantastiskt rolig sysselsättning. Jag brukar inte vara så fokuserad på små detaljer utan mest på att vi har det skoj ihop, avslutar Jimmy.

Skriven av: Tom Magnusson

Publicerad: 2023-11-21