– Det är individuellt hur mycket och hur hårt våra hundar jagar. Hundar påverkas dessutom olika av hård ansträngning precis som vi människor. I detta fall har jag utgått från hur mina hundar jagar och tränar när vi är mitt inne i jaktsäsongen.
– Jag och hundarna jagar i stort sett varje helg mellan 1 oktober och 31 januari. En typisk jaktdag springer hundarna mellan 2,5 och 4 mil, lite beroende på hur jakten går den dagen. Under jaktdagen är jag noga med att värma upp hundarna innan de släpps. Det kommer oftast naturligt då det inte sällan är en bit att gå från bilen. När vi är framme och väntar på att jakten startar brukar jag träna lite sitt, ligg och stå för att hålla lederna varma.
– När jakten för dagen är slut är det viktigt med en nedvarvningspromenad följt av en snabb visitering. Det är då jag letar efter eventuella skador innan vi åker hemåt. Här kan du läsa mer om skador, första hjälpen och vad du kan göra själv. Väl hemma blir det stretchning och en mer grundlig visitering, i kombination med lite lätt massage och en mysstund.
– Efter två dagar med hård fysisk ansträngning, och ibland även en rejäl mental utmaning, brukar måndagen och tisdagen bli lugna. Då ligger fokus på promenader och stretchning. Onsdag och torsdag blir det kondition och styrketräning igen. Denna gång är den dock inte lika tuff som under en jaktdag utan kanske 8–12 km cykling, drag av kedja eller ett pass i vår watertreadmill. På fredagen brukar jag gå en extra lång promenad och träna balansboll för att få lite variation i träningen. Balansbollen är en grymt bra träning av de stabiliserande musklerna och hundarna älskar den dessutom.
– Jag tycker att det är viktigt att variera och byta ut övningar så att träningen blir allsidig. Här ovanför har jag gett exempel på den nivå jag lägger träningen under jaktsäsongen om jag jagar två dagar i veckan. Tänk bara på att anpassa träningen efter hundens ålder och förutsättningar. Vi vill ju inte vill ha för dåligt tränade hundar till jakten men inte heller övertränade, med de negativa följder som det medför.
Under jaktsäsongen jobbar våra hundar hårdare än de gör övrig tid på året. Det innebär också att de behöver mer energi och näring, främst i form av fett och protein men även andra viktiga ämnen för att kunna prestera optimalt och minska risken för skador.
Vilken mat som är bäst för din hund och exakt hur mycket av de olika ämnena som behövs bör du rådfråga någon som är utbildad inom hundfoder om. Det kan till exempel vara en fysioterapeut, veterinär eller personal där du köper ditt foder. Jag själv brukar stanna kvar på samma foder året runt, men jag lägger till en del olika kosttillskott beroende på vad jag fått rekommenderat att mina hundar behöver för tillfället.
Det är viktigt att hålla koll på sin hunds normaltillstånd och noga följa hundens utveckling under året. Då kan du snabbare se att se om den blir trött snabbare än vanligt, om den går upp eller ner i vikt i oönskad mängd eller om den på något annat sätt beter sig annorlunda under eller mellan jakterna. Gör du det, tränar den rätt och tänker på kosten så kommer du få en ännu bättre jakthund som mår bra och trivs!
Jimmy Låås
Jägare, hundägare & föreläsare
Jimmy Låås är en erfaren jägare med nästan två decennier av aktiv jakt bakom sig. Med över 15 år i yrkeslivet med hundar, där han arbetat med allt från tjänstehundar inom säkerhetsbranschen till besökshundar inom vården, har Jimmy byggt upp en djup förståelse för hundar och deras beteende. Idag fokuserar han på jakthundar och den speciella relationen som skapas i skogen mellan hund och jägare.