En jakthund förväntas kunna springa långa sträckor i blandad och ibland väldigt hård terräng. Det kräver så klart en god kondition, bra balans och stark muskulatur. Dessutom bör hunden vara balanserad och stark mentalt, då jakthundar ofta utsätts för mentala prövningar under en jaktdag. Hur hårt arbetet är skiljer sig självklart mellan jaktformerna och olika jakthundar, men generellt är jakthunden en av de hårdast arbetande hundarna som finns och tål utan tvekan att jämföras med en elitidrottare.
Många känner till att det är viktigt med försäsongsträning, uppvärmning och kanske även att nedvarvning efter jaktdagen är nyttigt. Nedvarvning behövs dessutom efter en jaktsäsong. Att hunden får gå in i en lugnare del av året är av stor vikt på lång sikt och påverkar hur bra din hund blir nästa säsong.
Dela gärna in året i fyra perioder, snarare än jakt- och lågsäsong. Mät hundens konditionsnivå både mentalt och fysiskt i skala 1–10, där 10 är toppkondition.
För många jägare och deras hundar är det primärt älg och vildsvinsjakt kombinerat med eftersök som gäller. Anpassningar måste så klart ske om du till exempel jagar annat vilt eller andra tider på året.
När nedvarvningsperioden inleds är hundarna på topp konditionsmässigt och är dessutom inställda på mycket jakt. Även om stressen de har inte nödvändigtvis är negativ under jaktsäsongen, så är den hög nu. Kombinationen av hög fysisk kondition, hög stressnivå och högt kaloriintag kan leda till rastlöshet, oönskade beteenden och hormonella rubbningar om du gör din hund till en soffpotatis. I värsta fall kan det göra din hund sjuk.
Helt enkelt för att hård ansträngning kräver återhämtning. Du har säkert märkt att du kan få träningsvärk efter till exempel ett gympass, eftersom träning bryter ner muskelfibrerna så att de till viss del går sönder. När du sedan äter bra och vilar lagar kroppen muskeln på ett sätt som gör att den blir lite starkare och hållbarare till nästa gång du anstränger den.
Om du tränar din hund hårt och ofta under en lång period kommer kroppen av olika anledningar inte att fullt ut hinna laga muskeln förrän den går sönder igen. I stället för att bli starkare varje gång du tränar hunden, blir muskeln svagare och svagare. Om den långvariga träningen dessutom kombineras med att hoppa över extra intag av vissa näringsämnen leder det till olika brister i kroppen och minskad prestationsförmåga.
Till slut har din jakthund en muskulatur som inte återhämtar sig, en kropp som börjar få brist på vissa näringsämnen och en hög förväntan på att få jaga vilket leder till ökad stress. Denna kombination kommer till slut att leda till skador och sjukdomar. Överträning är vanligt att prata om hos människor, men vi glömmer ofta att detsamma gäller våra hundar.
Tanken med nedvarvningen är alltså att sakta men säkert få hunden att anpassa sig till en tillvaro med mindre fysisk ansträngning och stress. En period då hunden får återhämta sig och på så sätt kan förbereda sig inför nästa säsong. I vissa fall kallas nedvarvning och mellansäsongen tillsammans för återhämtningssäsongen.
Under nedvarvningen bör du fortsätta att motionera hunden regelbundet. Men stegvis lite kortare tid, så att du till slut är nere på cirka halva sträckan eller tiden mot vad hunden får röra sig under försäsongsträningen. Lägg gärna in fler vilodagar där ni bara går promenader och lägg mer tid på stretchning. Fortsätt parallellt att ge hunden mental träning som spår, problemlösning och lydnad.
Hunden kommer att anpassa sig till sitt nya livstempo. Kvittot på att du gör rätt är att hunden känner sig nöjd med tillvaron.
För att hålla hunden i en hälsosam vikt kommer den minskade motionen också att med stor sannolikhet kräva ett minskat energiintag. För vissa hundar kan man minska mängden mat och för andra är det bättre att byta till ett foder med mindre energi, så att hunden fortfarande får äta samma mängd och känna sig mätt.
I slutet av en bra nedvarvning kommer hunden att vara nästan lika nöjd som under jaktsäsongen, då kroppen har hunnit anpassa sig efter det nya tempot i livet. Hunden kommer därför att rent mentalt känna sig stimulerad och stabil, till skillnad från om du tvärt ”ställer av” den och stoppar den i en hundgård när den är på toppnivå och med sinnet inställt på jakt.
Tänk på att en hund alltid bör vara i god fysisk form och mentalt stimulerad. Även om tempot minskar under nedvarvning och mellansäsong ska hunden aldrig bli en soffpotatis, utan bara gå från elitidrottare till motionär.
Jimmy Låås
Jägare, hundägare & föreläsare
Jimmy Låås är en erfaren jägare med nästan två decennier av aktiv jakt bakom sig. Med över 15 år i yrkeslivet med hundar, där han arbetat med allt från tjänstehundar inom säkerhetsbranschen till besökshundar inom vården, har Jimmy byggt upp en djup förståelse för hundar och deras beteende. Idag fokuserar han på jakthundar och den speciella relationen som skapas i skogen mellan hund och jägare.