TR (FORL) är en helt egen tandsjukdom och har alltså inget med karies att göra. Däremot är det inte ovanligt att katter som fått diagnosen TR (FORL) även drabbas av karies. TR (FORL) bryter ner tanden och kan med tiden leda till hål in till pulpan. Har sjukdomen gått så långt har katten väldigt ont, eftersom det är i pulpan nerver och blodkärl finns.
Sjukdomen kan drabba alla katter i alla åldrar, även om den är vanligare bland äldre katter och vissa raskatter. Aktuell forskning visar idag inte något som tyder på att ärftlighet spelar någon roll för TR (FORL).
Symtom på TR (FORL) hos din katt kan vara svåra att upptäcka. Om du undersöker munnen och katten reagerar med att rygga undan när du rör vid ett visst område kan vara ett tecken. Om du märker något av nedanstående symtom bör du kontakta en veterinär för en ordentlig undersökning och röntgen. För att tandröntga katten måste den sövas.
Än så länge vet man inte vad som orsakar TR (FORL) och det finns heller ingen behandling som förebygger sjukdomen. En vanlig rekommendation är att borsta tänderna dagligen, då borstning förebygger tandlossning vilket är vanligt i kombination med TR (FORL). Regelbunden tandborstning är dessutom ett bra sätt att upptäcka om katten har ont någonstans, vilket är ett av symtomen. När sjukdomen har diagnosticerats dras de skadade tänder ut, alternativt borras bort ned till tandbenet.
Det kan vara bra att känna till att alla försäkringsbolag inte ersätter kostnader för TR (FORL). Hos Svedea får du dock ersättning under förutsättning att katten har varit oavbrutet försäkrad hos oss sedan före två års ålder.
Om din katt försäkras in hos oss efter två års ålder så får försäkringen en karenstid på ett år för TR (FORL). Om din katt försäkras in hos oss när den har fyllt åtta år kan du inte få någon ersättning för TR (FORL).
Svedeas skadespecialister inom djurförsäkring