Sök på Svedea.se

Katt som slickar sig om munnen

Hur gammal är din katt – egentligen?

När katter blir äldre brukar beteendet och levnadssättet förändras. Här är kan du läsa mer om kattens ålder, hur ålderstecknen ser ut och kattens ålder i människoår.

Precis som oss människor blir katter till exempel lite långsammare med åldern, de blir inte lika aktiva, de behöver mat mer anpassad för sin ålder och personligheten kan ibland förändras.

Det behöver dock inte innebära att äldre katter slutar vara både pigga och busiga, de är ju dessutom lika värdefulla och älskade oavsett ålder.

Medellivslängden för katter

Katten är ett långlivat djur som lever generellt längre än hundar. En väl omhändertagen katt lever vanligtvis mellan 15–20 år, men det finns flera undantag. Den äldsta katten i världshistorien hette Creme Puff, bodde i Texas och blev hela trettioåtta år gammal.

Den normala livslängden för katter beräknas dock vara mellan 12-14 år. Din katt blir alltså pensionär när den är 12 års ålder och när den är 15 år räknas den som gammal. Men ju bättre du tar hand om katten, desto större är chansen att den håller sig yngre och piggare längre.   

Rasrelaterade skillnader i livslängd

Några raser sägs leva längre än andra, siames- och burmakatter lever till exempel ofta fram till tjugoårsåldern. Kanske är det för att katter är aktiva djur, eller för att de kan konsten att koppla av när de inte är aktiva?

Vad det än beror på så bor de med oss en avsevärd tid, ibland lika länge som våra barn, och blir mycket speciella följeslagare i våra liv. 

Hur ser kattens ålderstecken ut?

Hur märker du att din katt börjar bli gammal? Det beror som sagt på ras och om du har en innekatt eller katt som tillbringar mycket tid utomhus. Det första tecknet på ålderdom är att din katt sover mer.

Gamla katter kan även börja låta på konstiga tider på dygnet – bland annat nattetid. Katten putsar sig inte lika ofta som förr. Pälsen blir mattare och kan få gråa hår. Då är det bra att ha vant sin katt vid regelbunden borstning och även badning.

En äldre katt har även svårare att hålla sin klor i trim. Du märker det genom att klor sticker ut från tassen och ger ifrån sig ett klickande ljud när katten går på hårda golv. 

Alla äldre djur får sämre hörsel, men katter kan få det genom att hörselgången täpps igen av vax. Produktionen av öronvax kan ibland öka hos en del äldre katter och det är inte alltid som man kan se detta när man tittar i ytterörat.

En gammal katt blir ofta stel i lederna och är inte längre lika duktig på att hålla balansen. Den gamla katten har svårare att hålla sig varm och det beror helt enkelt på att blodkärlen är mindre elastiska och hjärtat blir svagare. Katten söker sig till värme mer än vanligt när den blir gammal. Ju mer mån du är om din katt, desto mer kan du sakta ned vissa ålderstecken.

Glöm till exempel inte att ge den en mysig och varm sovplats, fortsätt aktivera din katt och låt den ha roligt. Även gamla katter gillar att leka!

Några ålderstecken för katter

Kattår i människoår - En jämförelse

Nedan följer en tabell som visar hur gammal din katt är i människoår. Kom ihåg att detta är en bara en generell uppskattning och att din katts åldrande är individuellt. 

Katten ålder

Människoår

0–1 månad

0–1 år

2–3 månader

2–4 år

4 månader

6–8 år 

6 månader

10 år 

7 månader

12 år

1 år

15 år

1,5 år

21 år

2 år

24 år

3 år

28 år

4 år

32 år

5 år

36 år

6 år

40 år

7 år

44 år

8 år

48 år

9 år

52 år

10 år

56 år

11 år

60 år

12 år

64 år

13 år

68 år

14 år

72 år

15 år

76 år

16 år

80 år

17 år

84 år

18 år

88 år

19 år

92 år

20 år

96 år

21 år

100 år

22 år

104 år

Ge din katt en bra ålderdom 

Ingenting kan tyvärr stoppa åldrandet varken hos katter eller människor. Men hos båda kan man göra en hel del för att göra åldrandet behagligt och mer stimulerande. Det hänger på dig som kattägare hur bra ålderdom din katt ska få och tänderna är bland det viktigaste.

En gammal katt, som haft regelbunden tandvård och fått sin tandsten borttagen, har ofta alla sina tänder kvar och bra bit-förmåga. En katt med tandsten och tandlossning har ont i munnen och vill helst inte äta alls. Om din katt snabbt börjar tappa i vikt är det allvarligt och kan bero på att den har ont i munnen. Så vården av den gamla katten börjar i munnen, redan när katten är ung. 

Anpassningar för seniorkatten   

För att underlätta åldrandet hos din äldre katt kommer här några tips: 

Alla vill vi självklart ha kvar våra busiga och uppfinningsrika katter så länge det bara går och där spelar du en viktig roll. Ju mer du månar om din katt, aktiverar den och sköter om den, desto större är chansen att ni får ett ännu längre och kärleksfullt liv tillsammans! 

Lycka till och läs gärna om våra vidare tips för äldre katter här.