Har du försökt få in katten i en transportbur men det har slutat med att du har gett upp, för både du och katten är totalt sönderstressade? Då vet du också att det kan gå vilt till, med sönderrivna armar och katthår flygandes i luften. Aldrig mer, kanske du tänker. Men hur ska du göra om du behöver boka in katten på katthotell eller åka akut till veterinären? Här kommer mina 6 bästa tips på hur du kan träna din katt att åka lugnt och fint i sin kattbur.
Ofta har vi skyndat på för snabbt, på bekostnad av att din katt är rädd för att ens kliva in i transportburen. Men om vi tänker efter är det många moment att träna på för katten.
Kanske ägaren börjar låta stressad med orolig röst. ”Det är inte farligt, det är inte farligt.” Och då är vi inte framme vid målet ännu, kanske är en veterinär som ska göra en undersökning.
Du ser hur mycket det är som vi måste lära vår katt att acceptera. Den behöver kanske inte älska att åka i sin bur, men vi kan göra det så bekvämt och snällt som vi bara kan. Mycket är träning, men det finns även en del verktyg och tips du kan ta till för att göra upplevelsen bättre för din katt.
Skaffa dig en stabil och stor kattbur, gärna i hårdplast och med en rymningssäker metalldörr. Minsta mått på en kattbur enligt jordbruksverket är minst 50 cm lång, 30 cm bred och 35 cm hög. Detta för att katten ska kunna röra på sig, vända runt och både sitta och ligga i naturlig ställning. Se till att skaffa en stor bur direkt från början. Betala gärna några hundralappar extra, så får du en bra bur som håller hela kattens liv. Och förmodligen till nästa katt också.
Lägg in en halkfri matta i botten på buren, eller en entrematta i botten med en handduk ovanpå. Då kan inte din katt glida omkring i buren utan kan både stå och ligga stabilt. Bra för katten!
Låt buren stå framme i bostaden. Din katt kan då använda den som ett mysigt krypin och blir på så vis van vid buren och dess doft. Det är därför du aldrig ska låna en bur av någon annan kattägare. Katter är extremt doftkänsliga och känner de doften av en vilt främmande katt kan just din katt få panik och försöka fly.
En kattbur måste lukta säkert och tryggt för din katt. Jag rekommenderar att man ALLTID sprayar med Feliway feromonspray en kvart innan man ska placera katten i buren. Spraya ett pumptryck i varje hörna i transportburen. Dessa feromoner sänder en mycket speciell doftsignal till hjärnan som gör att katten kan känna sig både lugnare och tryggare. Om du dessutom lägger in en handduk eller en tröja som just du har använt, då har du gjort det bästa ur doftsynpunkt för din katt. Nu kan den börja slappna av.
Om buren är delbar med plastklämmor eller skruvar, ska du alltid ta för vana att kolla att de sitter i ordentligt för varje gång du ska transportera katten. Det skulle vara olyckligt om buren helt plötsligt delar sig och din katt rymmer iväg. Jag rekommenderar dig att sätta ett bagageband eller ett spännband runt buren för säkerhets skull. Om katten är väldigt rädd för buren eller har dåliga erfarenheter av en bur kan det behövas en mer grundlig träning.
Om du ska börja träna med en rädd eller känslig katt, kan en puffdyna från djurbutiken vara till hjälp. Tänk på att den alltid är sprayad med trygghetsferomoner. Sätt matskålen på dynan eller lägg godis på dynan. När din katt kan stå med alla fyra tassar på dynan är det dags att gå vidare i träningen.
Ta av locket på transportburen och lägg i dynan i botten. Fortsätt träningen på samma vis som tidigare. Matskål på dynan och sedan godis på dynan. När katten kan stå med alla fyra tassarna på dynan är det dags att sätta på taket, men utan gallerdörr. Kanske din katt blir misstänksam nu, men bara fortsätt som vanligt. Sätt in matskålen i buren eller lägg godis i buren på dynan. Upprepa träningen ofta men endast korta stunder.
När det funkar fint är det dags att sätta på metalldörren. Först utan att stänga men sedan med att svänga dörren fram och tillbaks. Ja, du förstår nu hur allt bör delas upp i små, små moment.
Fortsätt träningen så här tills du känner att katten är lugn och accepterar att vara i buren. Om din katt skriker i buren, tänk på att vara tyst själv, så att du inte berömmer katten. Att du pratar med den kan göra att den skriker ännu mer. Du kan stoppa in ett finger i buren och röra vid katten. Gärna under hakan. Det brukar lugna ner de flesta.
Att träna sin katt för saker som händer i vardagen är det allra bästa. Ju mer du tränar, ju mer vänjer du din katt vid saker och ting. Tänk på att de som köper en liten valp oftast går på valpkurs för att vänja den lilla valpen vid olika saker som den kommer att få uppleva i sitt långa hundliv. Detsamma borde gälla kattungar. Ju mer du gör med din kattunge, ju mer vänjer den sig vid nya saker och blir förbered för livet utanför sitt hem.
Stort lycka till med din träning!
Text av: Susanne Hellman Holmström, kattbeteenderådgivare