Katter är renliga djur som månar om hygienen. När det är dags att utföra sina behov säger instinkten att söka sig till kattlådan, men det vill till att lådan motsvarar kattens förväntningar, annars kan den visa sitt missnöje på oönskat sätt.
Det finns många anledningar varför katten kissar inne, men inte i sin låda. Här är några av de vanligaste:
En familjemedlem kan upplevas som ett hot eller inkräktare och ska inte bli förvånad om personens kläder eller säng har fått besök av en kissnödig katt. (Självupplevt av skribenten.)
Katten kan vara sjuk eller ha ont. Vid urinvägsinfektioner vill katten stå mjukt och undviker lådan. En infektion kan vara väldigt smärtsam för katten och det kan också komma blod i urinen. Misstänker du urinvägsinfektion, löp eller annan sjukdom bör du ta katten till veterinär.
Är du osäker på om katten är sjuk kan första steget vara att kontakta FirstVet. De erbjuder råd, behandling eller remiss via video i mobil, surfplatta eller dator. Hos Svedea ingår veterinärvårdsbesök hos FirstVet i försäkringen.
Sammanfattningsvis handlar kissning utanför lådan ofta om att katten vill visa sitt missnöje. Någonting är fel och då visar den det på det tydligaste sätt den kan. Att försöka förstå vad som ligger bakom kattens missnöje och gå den till viljes är ofta lösningen på problemet.
Alla som kommit i närheten av katturin vet att lukten är närmast outhärdlig. Att bli av med stanken från en nedkissad plyschsoffa eller ryamatta kräver lite arbete. Men det finns några sätt som kan funka.
En kissfläck från golvet eller andra hårda ytor är lättast att bli av med. Det kan räcka med att du skurar med väldoftande allrengöringsmedel. Annars kan du prova att gnugga med en blandning av ättika (1/3) och vatten (2/3). Sen strör du bakpulver över och låter det ligga över natten. (I bakpulver och bikarbonat finns ämnen som neutraliserar lukten). Dagen efter dammsuger du upp pulvret. Det här funkar ofta för oss människor.
Tänk bara på att katternas luktsinne är mer utvecklat än vårt. För att bli av med lukten även för katten bör du använda en ozonbaserad produkt som dödar lukten och sen en enzymbaserad produkt att städa med. Hör med din djuraffär vad de rekommenderar.
För mjuka ytor som kläder, mattor, tygsoffan och liknande kan det fungera med ättikslösningen. Efter att du torkat upp så mycket som går applicerar du samma blandning som nämnts ovan. Gärna med hjälp av en sprayflaska.
Det finns även speciellt framtagna produkter hos djuraffären som du kan testa. Sånt du kan tvätta i maskin preparerar du med ren ättika. Storleken på fläcken avgör mängden, men det räcker ofta med 5 centiliter. Därefter tvättar du plagget, lakanet eller vad det nu är enligt tvättrådet.
Samma sak gäller här. Ättika tar inte bort kisslukt, den döljer. Du behöver ett medel som “dödar“ lukten och för det krävs enzymbaserade produkter. Innan du använder enzymbaserad produkt ska textilierna blötas med vattten, så medlet går in. Oavsett om du använder ättika eller medel för urin skall du först blöta ned ytan.
Lycka till med katten och kisseriet!