Sök på Svedea.se

Kattunge med grönt bandage på en grå soffa

Kattens hemapotek

Alla katter behöver mat, vatten, god omvårdnad och mycket kärlek. Det som däremot är lätt att glömma bort är att olyckan kan slå till när man minst anar det. Därför är det bra att vara väl förberedd med ett hemapotek.

Skulle din katt göra sig illa kan du göra en hel del saker själv. I vissa fall gäller det kanske att snabbt stoppa en blödning för att sedan åka vidare in till veterinären. I andra fall kan du åtgärda mindre skador helt på egen hand. Oavsett situation gäller det att ha tillgång till bra sjukvårdsmaterial. Börja med det viktigaste basutbudet som du sen kan komplettera efter hand utifrån vad som passar just dig och din katt. Vad bör man då skaffa först?

Febertermometer 

Normal kroppstemperatur för en katt i vila är ungefär 38–39 grader, men det är bra att lära sig vad just din katt brukar ha. Ta gärna tempen på din katt några dagar vid samma tidpunkt och notera ner resultatet. Tempen tas lättast i ändtarmen och du gör så här:

Koksaltlösning 

Koksaltlösning är bra för att rengöra sår som är smutsiga eller om det har kommit in något skräp i din katts öga.

Kompresser 

Lägg kompressen närmast såret när du lägger ett förband. Se till att tvätta såret först så att det är rent från synlig smuts.

Bandage – till exempel självhäftande linda 

Bandage används bland annat för att skydda sår från att ny smuts kommer in så att såret har en chans att läka. Vi beskriver här kort två olika typer av förband som kan vara bra att känna till hur man använder:

Tryckförband 

För att stoppa en akut blödning behövs tryck mot själva såret. Lägg en gasbinda (hela rullen) mot såret och linda om med bandage. Bandaget ska sitta så pass hårt att blödningen stoppas, men blodtillförseln får inte strypas helt. För att undvika detta kan man lätta lite på bandaget tillfälligt emellanåt, ungefär var 30:e minut. Märker du att det inte slutar blöda får du förstärka bandaget ytterligare. Försök hålla den skadade kroppsdelen högt om det är möjligt. Uppsök veterinär så snart du kan för att få hjälp.

Går det inte att lägga ett förband för att såret sitter illa till kan du försöka stoppa blödningen genom att lägga en gasbinda (hela rullen) mot såret och hålla ett konstant tryck med hjälp av dina fingrar.

Tassbandage

Bomull 

Används som tryck- och stötskyddande under ett förband för att skydda såret och vävnaderna runtomkring. Om man inte använder bomull eller annat mjukt skydd mot tryck under förbandet finns risk att förbandet ger upphov till tryckskador. 

Desinfektionsmedel 

Exempelvis klorhexidin är bra att ha hemma. Det är ett sårdesinfektionsmedel och har som effekt att rena såret och motverkar även tillväxten av bakterier i såret. Sårdesinfektionsmedel ska endast användas på hudsår. 

Probiotiska preparat vid magtarmproblem 

Probiotiska preparat, exempelvis Canikur pro, kan användas för att förbättra tarmfloran under perioder när din katt har problem med magen, såsom diarré. Det kan vara orsakat av stress, antibiotikabehandling eller andra tillstånd som påverkar den naturliga bakteriefloran i tarmen. Preparatet innehåller probiotika, som normalt finns i tarmen för att främja en god tarmmiljö, och en mineralrik lera som fungerar som bindemedel. Leran kan binda vätska i tarmen och hjälpa till vid diarrétillstånd.

Fästingborttagare

Upptäcker du att din katt har fått en fästing är det viktigt att försöka ta bort den så snart som möjligt eftersom fästingar bär på en del sjukdomar. Med en fästingborttagare tar du lätt bort fästingen som bitit sig fast. Det är viktigt att försöka få med sig hela fästingen när du tar bort den. 

Sax 

En sax kan vara bra att ha hemma för att klippa upp tidigare lagt bandage som behöver läggas om. Det är dock viktigt att ha en sax med trubbiga ändar så att man inte råkar skada sin katt och att vara väldigt noga med att bara klippa i själva bandagematerialet. 

Krage/tratt

Krage eller tratt kan vara användbart för att undvika att din katt försöker slicka på sitt sår eller bita bort ett bandage. Kragen kan också användas för att skydda dig om katten inte tycker om att du håller på med såret och försöker bitas. 

Engångshandskar

Engångshandskar kan vara bra att ha på sig när du ska tvätta ett sår för att skydda både såret och dina händer.

Gasbinda

En gasbinda är bra att ha som förbandsmaterial och även om du behöver göra ett tryckförband.

Pincett 

Kan till exempel användas för att plocka bort mindre skräp som fastnat i ett sår.

Första hjälpen-kit 

I ett färdigt första hjälpen-kit finns det mesta du behöver för att ta hand om en akut sårskada. Köper du ett färdigt kit brukar även ett litet häfte med bra tips och råd om olyckan är framme följa med.

Viktiga kontaktuppgifter

Det kan vara bra att ha telefonnummer och adresser till dina närmsta djursjukhus lätt tillgängligt ifall du snabbt behöver få kontakt med en veterinär eller åka in till ett djursjukhus. Kontrollera gärna i förväg vilka djursjukhus som du har i närheten och vilka som har öppet på jourtid (kvällar och helger).


De saker som vi gått igenom här är alltid bra att ha hemma och även om det kan upplevas som många olika saker är de väldigt användbara och tar ganska lite plats. En rekommendation är att köpa en plastlåda med lock och förvara dem i. Då vet du var du har dem samt att sakerna skyddas mot damm och smuts. Vi hoppas att du med dessa tips ska känna dig lite bättre förberedd och tryggare om något skulle hända din katt. Du hittar de flesta produkterna hos FirstVet och där har du som kund hos Svedea även 10 % rabatt.