Katter gillar normalt värme och anpassar sig efter den. Varma dagar lägger den sig i skuggan och när temperaturen sjunker framåt kvällen blir den mera aktiv. Är det däremot extremt varmt kan den riskera att få värmeslag. Försök då hålla katten inomhus, ställ fram vattenskålar på flera olika ställen och var vaksam på symptom som hässjning, röda, torra slemhinnor, oro, vinglighet, ökad salivering, kräkning och diarré. Misstänker du värmeslag så kyl ned katten med våta handdukar, speciellt i armhålor och ljumskar. Ta för säkerhets skull också kontakt med en veterinär.
Alla katter är inte lika känsliga mot solens strålar, men har du en vit katt eller en katt med vita öron och ansikte bör du vara försiktig i och med att de har mindre pigment som skyddar. Detta gäller även hårlösa katter. Använda gärna en parfymfri solkräm med högt UV-skydd på vita eller hårlösa partier. Det finns även solkrämer speciellt avsedda för djur i zooaffärer eller på apotek. Oavsett solkräm eller inte så är det bra om du ordnar så katten har en svalkande och luftig plats inomhus eller skön, skuggig viloplats utomhus.
Innekatten drabbas av naturliga skäl inte lika hårt av värmen som en utekatt. Den söker sig naturligt till rum utan direkt solljus, men även till badrum med klinkers eller stengolv som kyler naturligt. Det du kan tänka på är att ställa fram flera vattenskålar och se till att ventilera med öppna fönster och balkongdörrar. Glöm då inte bara att ha någon form av finmaskigt nät för öppningarna så katten håller sig inomhus.
Katter är generellt sämre på att dricka vatten än hundar är och därför är det viktigt även här att du ställer ut flera vattenskålar både inom- och utomhus. En uttorkning kan nämligen skada katten allvarligt. Lägg gärna en eller ett par isbitar i vattnet och glöm inte att fylla på med nytt. Många katter gillar att dricka vatten i rörelse, till exempel från en droppande kran, vilket signalerar att vattnet är rent och friskt. Ett alternativ kan då vara vattenfontäner. De cirkulerar och filtrerar vattnet, vilket lockar till att dricka lite extra. Är det extra varmt så servera gärna katten extra mjukmat istället för torrfoder, då den innehåller vätska. En uttorkad katt kan ibland behöva vätskeersättning, men kontakta då en veterinär först och be om råd.
Mer om katters hälsaOm du startar tidigt med att lära känna din katt genom att känna igenom pälsen och kroppen, så vänjer den sig vid närheten och du lär dig hur din katt känns. Då blir det också lättare att upptäcka om t ex knölar, sår eller fästingar dyker upp. Titta även gärna och lukta i öronen, titta på tassarna och klor och känn på musklerna. Då märker du hur den mår och om den har ont någonstans. Det är också en bra idé tidigt vänja in katten vid att klippa klorna så blir det allt enklare med tiden.
En katt som lever utomhus en stor del av tiden får mycket av den motion och stimulans som den behöver. Innekatter kan däremot behöva extra stimulans för att få utlopp för sina naturliga instinkter. En katt som spenderar mycket av sin tid inomhus blir lätt passiv och inaktiv, vilket ökar risken för övervikt med följdsjukdomar. Men det finns så mycket roliga saker ni kan göra tillsammans som aktiverar både dig och din katt.
Mer om allt du och din katt kan göra ihopVad katter älskar att jaga är ofta individuellt, men de är alla i grunden jägare – även när ni leker. Vill du leka med katten så älskar de generellt saker som rör sig ryckigt, som glittrar och ger ifrån sig prassliga ljud – saker som efterliknar verkliga beteenden. I djuraffärerna finns det en mängd olika aktiveringsleksaker att välja på, inklusive klösbrädor och klätterställningar.
Även om många katter kan sitta med oss i soffan under långa stunder, så fungerar de egentligen tvärtom. De umgås hellre ofta under kortare stunder. Därför är det viktigt att inte tvinga sig på sin favorit, utan istället låta den komma till dig. Katter behöver egentid och gärna ett eget ställe där den kan dra sig tillbaka till och få vara ifred.
Katter är köttätare och måste därför ha protein som sin största energikälla. Det finns många olika av helfoder, som torrfoder eller blötmat. Men oavsett så ska ett bra helfoder innehålla alla de näringsämnen katten behöver; protein, fett, mineraler och vitaminer i rätt proportioner. Katter behöver också aminosyran taurin som finns tillsatt i kattmat. Taurin finns inte alls i hundmat och därför ska man inte ska ge hundmat till katter. Du kan gärna ge katten lite godis då och då. Det är speciellt bra om ni övar tricks tillsammans, men tänk bara på att dra ned lite på kattens matintag om du ger den godis. Du vill ju inte att den ska bli överviktig!
Ge katten helfoder som blötmat eller torrfoder och se alltid till att katten har fri tillgång till vatten – och får katten torrfoder är detta extra viktigt. Katter upplever nämligen inte törst som hundar gör vilket kan leda till uttorkning. En vattenfontän, som finns i de flesta djuraffärer, kan få katten att dricka mer. Undvik att ge katten maten du själv äter, då den kan störa kattens matsmältning.
Mer om vad katten behöver äta