Förutom vässandet av klorna så klöser den även för att markera sitt revir. Klösandet visar vem som äger området och det förstärks med feromoner som kommer från kattens doftkörtlar på undersidan av tassarna. Har du sett din katt sträcka och tänja på kroppen medan den klöser? Det är kattens behov av att stretcha och träna sina muskler!
Ge din katt ett alternativ att klösa på där hemma. Det finns många typer av klösbrädor, klöspelare och klösmöbler du kan pröva beroende på hur stort utrymme du har där hemma. Väljer du en större möbel så glöm inte att den måste stå stadigt. Känner katten att den står ostadigt så håller den sig borta från pelaren eller möbeln.
Det kan ta ett tag innan din katt förstår vad den nya klösmöbeln är till för och därför måste du lära katten att den får klösa just där. Det kan du göra till exempel genom att spraya kattmynta på möbeln. Om katten klöser på fel ställe så flytta den till klösmöbeln och ge den beröm. Klösmöbeln kanske står på fel ställe? Flytta runt den i rummet och se om det ger effekt. Du kan också uppmuntra katten att välja rätt ställe genom att visa hur roligt det är just där. Lek och umgås med katten vid klösträdet.
Det är omöjligt att ha ständig koll på katten, så om den valt ut en speciell möbel att klösa på kan du täcka den med något katten inte tycker om, som till exempel dubbelhäftande tejp eller aluminiumfolie. Syftet är att göra ytan obekväm för katten.
Katter är vanedjur och vanor tar tid att förändra. Tappar du alltså tålamodet och försöker få till en snabb förändring, så kan du istället försämra er relation. Ha alltså tålamod. I sällsynta fall kan det dock finnas ett bakomliggande problem som påverkar kattens beteende. Då kan du alltid kontakta din veterinär om råd.