För allas säkerhet är det bra att låta katten sitta i en bur under färden. En kraftig inbromsning kan orsaka stora skador på både dig och katten om den är lös i bilen. Ta gärna med mat och vatten och stanna en gång extra för en liten rast, då ökar chansen att katten klarar resan riktigt bra. Vissa katter kan dock vara känsliga mot att äta under färd, så var lite vaksam på om katten blir illamående eller inte när den ätit. Ett eventuellt illamående kan bero på åksjuka, så försök att köra lugnt och mjukt. När ni stannar till, tänk då på att du under inga omständigheter lämna katten i en varm bil. Även om bilen inte står i direkt solljus, så värms den upp snabbt vilket kan bli direkt livsfarlig för din katt.
Har du planerat att åka långfärdsbuss med din katt bör du först kolla med det bolag du tänker resa med. Alla bolag tillåter nämligen inte katter ombord på bussen. De flesta bolag kräver även att din katt reser i en bur, men det blir samtidigt tryggare för dig och trivsammare för katten. Är din katt ovan vid kattbur, är det bra om ni hinner öva tillsammans innan avresa så katten hunnit vänja sig. Du kan läsa mer om hur du burtränar din katt här. Ge katten rent vatten och kanske lite mat då och då. Vissa katter kan dock bli lite illamående av bussåkandet, så ge gärna vatten, men var lite försiktigt och se hur den ställer sig till mat.
Att åka tåg med katt brukar inte vara några problem, många tåg har dessutom särskilda kupéer eller avdelningar där katten får vistas. Kolla när du bokar din resa och tänk på att du ibland måste lösa en separat sittplatsbiljett för katten. Katten reser bäst i en kattbur och det finns en rad olika modeller att välja mellan. Ta dig alltså lite tid att hitta modellen som din katt gillar bäst. Även här är det bra att ta med rent vatten och mat att ge katten under resan.
Även flygbolag har olika regler för katter på flyg. I regel får katten resa inne i cabinen och i undantagsfall i lastutrymmet. Det år då en fråga om vikt. Funderar du på att skaffa en flygbur så ska den vara IATA-godkänd, det vill säga gjord av ett vattentätt material som till exempel hårdplast. En del katter blir oroliga på flyg så planera din resa efter vad du tror att din katt klarar av. Om du åker utomlands är det väldigt viktigt att ha ordning på kattpass, vaccinationer, och annan eventuell dokumentation som du måste visa upp i tullen. Olika länder har olika regler - kolla reglerna för just det land som är aktuellt.
Hos Statens veterinärmedicinska anstalt kan du hitta information och rekommendationer om bland annat smittskydd, sjukdomar och vaccinationer. Hos Jordbruksverket kan du läsa mer om vilka lagar och regler som gäller för utlandsresa och transport av katt.
Många hotell och vandrarhem tar emot katter och det brukar stå vilka som gör det på deras hemsidor. Dom flesta hotell brukar kunna erbjuda bokning av djur direkt på hemsidan, annars brukar det gå att ringa. Även om hotellet eller vandrarhemmet tar emot katter, kan antalet kattrum vara begränsat. Ibland tillkommer även en extra avgift för till exempel städning. Är du osäker på vad du bör packa med dig så kan du tänka på detta. Ta med en filt eller liknande som katten ofta ligger på, dofterna påminner om hemma. Ta även med en kattlåda, den finns smarta resekattlådor att köpa. Katter är generellt mer vanemässiga djur, så ta gärna med familjära saker. Då minskar kattens känsla för borta och hemma. En favoritleksak fungerar ofta och glöm inte mat- och vattenskålen.
Det är sällan något problem att campa med din katt och de flesta campingplatser ute i landet tar emot katter. Ring dock gärna och kolla i förväg så att campingen tar emot katter. Ange att katt följer med när du bokar, ibland kan antalet campingstugor som tillåter katt vara begränsat. Ibland kan det tillkomma en extra avgift för till exempel städning om du bor i stuga med katten. Tänk på att katter är mer känsliga för miljöombyte. Din uppgift är att göra det så bra som möjligt för katten, men gör du det så är det absolut inte något problem att semestra med din katt.