Sök på Svedea.se

Kattunge bredvid kattlåda

Så får du din katt rumsren

Som vi vet behöver alla katter uträtta sina behov då och då. Ska din nya kattunge eller vuxna katt främst leva inomhus, så är det alltså viktigt att få den rumsren. Här kommer smarta tips på hur du hjälper din kära misse att lyckas.

Träna katten att gå på lådan 

Oavsett om du har en skaffat en kattunge eller vuxen katt, så handlar det om att lära den var den ska göra sina behov i sitt nya hem. 

Hur får man katter rumsrena? 

När du tränar din katt att gå på lådan, så var beredd på att det kan ta lite tid för katten att lära sig. Det kan ta ett tag för dem att använda kattlådan, men om du har tålamod så kommer ni att lyckas. Straffa aldrig katten för att den uträttar sina behov någon annanstans i hemmet. Städa snabbt upp och fortsätt med träningen.  

Har det skett någon stor förändring i hemmet eller i kattens liv? Katter kan vara känsliga för förändringar i miljön. Det finns många anledningar varför katten inte kissar i sin låda. De två vanligaste är lätta att fixa – lådan eller sanden. 

Hur ofta en frisk katt kissar är såklart individuellt, men generellt sett så kan man säga mellan 2 - 5 gånger per dygn. Om en vuxen katt plötsligt ändrar sitt beteende, och börjar kissa utanför lådan, skulle det kunna bero på medicinska orsaker. Kontakta då en veterinär.  

Rätt kattlåda för din katt 

Det finns olika typer av kattlådor att välja mellan. För äldre katter som vill uträtta sina behov bör man välja en låda med lägre kanter. Vissa katter föredrar avskildheten som en täckt kattlåda erbjuder. Den minimerar också lukter och sandskvätt. Eller så väljer du en öppen kattlåda som inte är täckt, som placeras i ett lugnt och avskilt hörn. Oavsett vilken typ av låda du väljer, tänk på att städa ofta då katten är ett mycket renligt djur av sig.  

Var ska man ställa kattlådan? 

Först och främst, se till att kattlådan är lätt att komma åt, särskilt om din katt tillbringar all sin tid i hemmet. Eftersom katter är mycket renliga djur kommer de att hålla sig så länge som möjligt om de inte har någonstans att ta vägen, vilket kan skapa onödigt obehag för katten. Gärna en kattlåda per katt i hemmet. Och ställ varje låda i ett lugnt område där katten kan uträtta sina behov. Undvik trafikerade korridorer eller nära oljud som till exempel från en diskmaskin. Du bör också välja en plats långt ifrån där katten äter och sover. Undvik att flytta runt kattlådan i onödan, då katter är vanedjur. 

Viktigt att rengöra lådan 

Om du vill undvika olyckor i ditt hem och lyckas med att få katten att använda kattlådan, ser du till att rengöra den regelbundet. Ta bort smutsig sand minst en gång om dagen. Om kattsanden inte är klumpbildande, byt en gång i veckan. I annat fall räcker det med att byta en gång i månaden. Du kan så klart behöva göra det oftare beroende på hur många katter du har och hur ofta de använder lådan. Du bör också tömma lådan helt och skölja ur den med varmt vatten och vanligt diskmedel minst en gång i veckan. Undvik att använda desinfektionsmedel, eftersom de kan vara giftiga för din katt. 

Välj rätt kattsand 

För att hålla kattens toalett ren behövs kattsand, strö eller en liknande produkt. Ett bra tips är att fortsätta använda samma produkt som uppfödaren använde. Vill du byta till ett annat märke, blanda i lite i taget för att undvika förvirring. Läs på förpackningen hur mycket sand du bör använda, men lagom är oftast bäst, lägg i cirka 8-10cm sand, så att katten kan gräva ordentligt. Ett tjockt och mjukt lager sand motiverar katten att utöva sina naturliga behov. Du kan också använda alternativa sandtyper genom att ha två lådor, en med ny sand och en med den gamla. Låt din katt själv få välja. 

Exempel på olika typer av kattsand:


Hur lång tid tar det för katter att bli rumsrena? 

En kattunge brukar oftast bli rumsren vid fyra veckors ålder. Kattungen lär sig av sin mamma och sina syskon. Så om uppfödaren gjort rätt, är din katt redan rumsren när du hämtar hem den. Katten behöver dock lära sig att gå på lådan även i det nya hemmet. För i ett nytt hem kan det till en början vara svårt att hitta till rätt ställe. Lyft gärna dit kattungen försiktigt och låt den undersöka lådan själv. Ett väl beprövat tips är att göra det direkt efter att den ätit, eftersom kattungen har en liten blåsa.  

Andra bra saker att tänka på: 

Det är viktigt att börja med fast föda och kattlåda samtidigt, eftersom kattungen brukar ofta själv blir rumsren om den bara får möjlighet att gå på sin låda. Så när kattungen är ungefär fyra veckor gammal och du ger den fast föda, då ska kattlådan fram. 

Plocka upp kattungen varsamt och sätt den i lådan om den kissar någon annanstans inne i hemmet.  

Även kattungar är mycket renliga, så se till att kattlådan alltid är just ren och välstädad. Och så klart, använd en låda med låga kanter. 

Förhoppningsvis hjälper dessa tips skapa en ren och harmonisk miljö där hemma, både för dig och din katt. Lycka till!