Innan du ger dig av på din bilsemester utomlands bör du se till att du har koll på följande:
Vet du vad din bilförsäkring täcker? Om något händer med din bil kan rätt försäkring vara avgörande.
Om den inte inkluderar maskinskadeförsäkring måste du vara beredd på att hantera kostnader och kontakter med verkstäder själv.
Utan hyrbilsförsäkring saknar du skydd för att fortsätta semestra på vägarna som planerat och då ersätter din bilförsäkring resan hem i stället.
Serva bilen, fyll på alla vätskor och kontrollera att ditt lagningskit eller reservhjul är i god kondition.
Om du inte har en registreringsskylt med EU-symbol måste du sätta ett svenskt nationalitetsmärke, S-märke, på bilen.
Passa även på att kolla så att du har en parkeringsskiva i bilen.
Utanför EU/ESS kräver vissa länder ett så kallat grönt kort, som bevis att bilen har trafikförsäkring i hemlandet. Det kan behövas vid en kollision, särskilt i östra Europa.
Saknas ett sådant ska man teckna en trafikförsäkring vid inresa, även kallad gränsförsäkring.
Om bilen måste transporteras hem behöver du del 1 av registreringsbeviset. Det är den blå delen. Förvara det säkert och lämna del 2 hemma.
Du behöver också ta med dig ditt försäkringsbrev för bilen och skadeanmälningsblanketter. Kom ihåg att inte förvara viktiga papper eller andra värdesaker i bilen över natten och ta gärna kopior som förvaras separat från originalen.
Har du en leasingbil kan du i vissa fall behöva ett bevis från leasinggivaren, alltså bilens ägare, om att du har rätt att disponera bilen utomlands.
Ha numret till ditt försäkringsbolag lättillgängligt i mobilen ifall något skulle inträffa.
Inför resan kan det också vara bra att undersöka om några speciella evenemang eller aktiviteter kan påverka resan. Exempel är fotbolls-EM och OS. Det kan innebära avstängningar och svårt att hitta boende om något skulle hända.
Lägg in pauser och eventuella utflykter längs vägen för att undvika överansträngning av bilen. Många skador sker runt de stora tyska motorvägarna på grund av höga hastigheter och lång körning utan pauser.
Undvik att överlasta bilen. Tänk på att packa så att du kan ta med dig bagaget i en hyrbil eller på flyget om något skulle hända med bilen. Om du under resan gör stora eller tunga inköp bör du överväga att skicka hem dem med paketbud.
Innan du ger dig ut på internationella vägar är det viktigt att ha koll på din bilförsäkring.
Trafikförsäkringen gäller i alla länder inom EU. För helförsäkring och halvförsäkring kan det skilja sig åt beroende på försäkringsbolag.
Tänk på att reseskyddet i din hemförsäkring ofta inte sträcker sig längre än 45 dagar. Ska du vara borta under en längre period kan du behöva teckna en tilläggsförsäkring.
Mer om vår bilförsäkring utomlandsDu bör såklart alltid vara pigg och alert när du kör samt anpassa din körning efter lokala förhållanden.
Ju längre söderut du kommer, desto smalare och trängre kan vägarna bli så se till att kolla upp vägarna innan du ger dig i väg.
Under resans gång är det även en bra idé att:
Var beredd på att många motorvägar och broar på kontinenten har vägtullar som måste betalas vid passage.
Om du passerar vissa vägtullar ofta kan det vara en god idé att skaffa en dosa för kontaktlös betalning utan att behöva stanna.
Beroende på vart du reser finns speciella regler som kan vara bra att känna till.
Skulle du råka ut för en olycka eller driftstopp bör du kontakta utlandsjouren på ditt försäkringsbolag så snart som möjligt. Hos Svedea är det SOS International som ansvarar för den.
SOS International är en organisation som ger support och hjälp vid nödsituationer eller andra problem som kan uppstå när individer och företag reser eller arbetar internationellt.
Kristin Charlieson, specialist på SOS International, berättar:
– På SOS International hjälper vi dig som befinner dig långt hemifrån att ordna med bärgning och andra tjänster som du har rätt till genom din bilförsäkring. Vi sköter kontakten med bland annat verkstäder och hyrbilsföretag, och ordnar med eventuellt boende.
Skulle du stöta på problem när du är utomlands på resa är ett gott samarbete med handläggaren en förutsättning för att få hjälp så fort och smidigt som möjligt.
Kristin fortsätter:
– Här på SOS International är vi specialister på att arbeta utifrån landets lokala förutsättningar kopplat till din försäkring. Beroende på var du befinner dig kan de lokala förutsättningarna vara svårare att matcha vad med vad som kan levereras på den svenska marknaden, men det är ju också charmen med att befinna sig på semester i ett annat land!
Att bila utomlands med egen bil är ett fantastiskt sätt att upptäcka nya platser och kulturer, men det krävs alltså förberedelser för att säkerställa en smidig och säker resa.
Genom att följa våra råd och tips är du väl rustad för att hantera både planerade och oväntade händelser längs vägen.
Packa smart, dubbelkolla försäkringar och dokument, och ge dig ut på vägarna med självförtroende.
Trevlig resa!