Sök på Svedea.se

2020-12-28

Så mildrar du hundens rädsla för nyårssmällare

Det lär smälla, blixtra och tjuta under nyår även 2020. Att det finns rekordmånga valpar och nya hundägare just i år tar knappast fyrverkerifantasterna hänsyn till. Men det finns några knep du kan ta till för att mildra hundens rädsla.

Snart inleds den jobbigaste tiden på året för landets hundar. Vad många inte tänker på är att de har mycket känsligare hörselorgan och kan höra ljud på fyra gånger så långt avstånd som vi människor. Smällarna runt nyår kan stressa hundar till en känsla som kan jämföras med människans panikångest. 

– Vi människor kan inte föreställa oss hur en hund upplever fyrverkerispektaklet under nyår. Men det vi vet är att deras sinnen är mycket mer avancerade än våra. Och det gäller inte bara hörseln. Hundar kan bli rädda både av blixtrandet på himlen och doften av krut, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Fler skotträdda hundar än vanligt

Risken är att fler hundar än vanligt blir skrämda i år. Coronapandemin har lett till att fler skaffat hund som sällskap eftersom många spenderar mer tid hemma. Det innebär att det finns fler valpar och ovana hundägare som inte hunnit vänja sina hundar vid höga ljud.

– Att vänja sin hund vid plötsliga smällar och höga ljud kräver tid och tålamod. Då får man börja försiktigt med störande ljud och belöna hunden för framstegen. Ljuden kan därefter succesivt bytas mot högre och till slut har du vant din hund. Det finns olika ljudspår att ladda ner från webben som är bra att träna med, säger Odd Einar.

Så skyddar du hunden runt nyår

Även om du inte hinner träna hunden för nyårssmällarna finns några åtgärder du kan ta till. Här är Svedeas och hundpsykologen Carro Alupos bästa tips:

  1. Om inte din hund visar tecken på oro behöver du inte göra det heller. Men var uppmärksam.
  2. Se till att hunden är rastad i god tid och gå inte ut runt tolvslaget.
  3. När ni går ut – ha hunden i halsband eller sele med rejält koppel, gärna med koppelöglan runt handleden. Smällandet kan pågå dagar både innan och efter nyårsafton.
  4. Använd gärna godis eller ben som förebyggande distraktion.
  5. Förbered hemmet – dra ner persienner och ljuddämpa så gott du kan. Bygg en ljuddämpad koja under matbordet.
  6. Ljuddämpande åtgärder – tungt tyg dämpar ljud bra. Fetvadd eller hörlurar kräver ofta träning, men prova. Belöna med godis.
  7. Stressdämpande åtgärder – Adaptil halsband utsöndrar motsvarigheten till hundens lugnande feromon. Det finns även kosttillskott som dämpar stress och oro. Och underskatta inte närhet och beröring, gärna massage.
  8. Ömka inte din hund – det bekräftar bara hundens rädsla. 
  9. Var nära din hund – så den känner ditt stöd.

Mer om att vänja hundar vid nyårssmällare

https://www.svedea.se/hundforsakring/nyarssmallare-forebyggande

https://www.svedea.se/hundforsakring/nyarssmallare

För mer information kontakta:

Odd Einar Bruem

Chef djurförsäkring

08-790 03 33 oddeinar.bruem@svedea.se