Båtstipendiaterna med färska manöverintyg. På bilden saknas Helena Fagerberg som fotograferade.
2021-08-25
Bakgrunden till att Svedea instiftade Båtstipendiet för sex år sedan var att man noterat hur ojämställt det var till sjöss. Att män är kraftigt överrepresentade som skeppare på båten visar Båtlivsundersökningen* som Svedea genomför årligen bland sina båtkunder.
– Egentligen skulle vi genomfört Båtstipendiet redan förra året, men en viss pandemi satte käppar i hjulet. I helgen kunde vi till slut arrangera en coronasäker intensivkurs som blev väldigt lyckad. Nu har vi bidragit till att åtta kvinnor lärt sig framföra en båt och fått bättre självförtroende som skipper – och det tänker vi fortsätta med 2022, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.
Båtstipendiet genomfördes i Stockholms skärgård den 21–22 augusti i Navigationsgruppens regi och omfattade en kostnadsfri intensivutbildning inklusive manöverintyg. Förutom stipendiaterna var Helena Fagerberg och Li Pettersson med som representanter för Svedea.
– Jag är fylld med så mycket energi efter den här helgen. Tack vare de grymma instruktörerna har jag lärt mig jättemycket på bara två dagar. De tog sig verkligen tid att låta alla lära sig hantera båtarna i sin egen takt och känna sig trygga bakom rodret. Och jag har skrattat massor med alla härliga tjejer under hela helgen – tack för det! säger Li Pettersson, till vardags legal and compliance officer på Svedea.
– En fantastisk kul upplevelse att tillsammans med andra båtintresserade tjejer, på ett tryggt och metodiskt sätt, lära sig att manövrera en höghastighetsbåt. Två dagar av spänning, kunskap, nya vänner, många skratt och ökat självförtroende vid rodret är några av sakerna jag tar med mig från denna välordnade kurs i Stockholms skärgård, säger Sofia Hovelius, en av båtstipendiaterna.
Ansökningsperioden till Båtstipendiet 2022 öppnar under november i år.
* Läs mer om Båtlivsundersökningen här.