När vattenskotern står på land
- När vattenskotern är uppe ur vattnet ska du först tömma den på kylvatten. Det gör du genom att starta den på land och gasa några gånger. Kolla alltid manualen vad som gäller för just din vattenskoter.
- Om din skoter har en dyvika ska du skruva bort den för att få bort eventuellt slagvatten. Tejpa sedan fast dyvikan på styret så du inte glömmer att sätta tillbaka den innan sjösättning.
- Leta efter skador, kontrollera olja, batteri och tvätta av vattenskotern.
- Använder du trailer är det viktigt att du surrar fast vattenskotern med ordentliga spännband, gärna fler.
Konservera motorn
Ibland måste man ge vattenskotern lite extra kärlek under vintern och då är det smart att lämna in den på service och motorkonservering. Du kan faktiskt konservera vattenskoterns motor själv om du vill, men läs då i manualen vad som gäller för just din modell.
Förvaring – tänk på det här
- Det är alltid bäst att vinterförvara vattenskotern under tak, som till exempel ett garage, ett förråd eller liknande. Det är dock viktigt att förvaringsutrymmet är frostfritt, har god ventilation och är stöldsäkert. När du förvarar din vattenskoter utomhus ska den alltid vara låst med SSF-godkänd låsutrustning av klass 3. Annars blir ersättningen vid stöld reducerad.
- Tänker du vinterförvara din vattenskoter på trailer? Palla då upp trailern och ta bort hjulen. Då räknas trailern nämligen som båtvagga och behöver inte låsas för att försäkringen ska gälla. Dessutom undviker du att däcken på trailern blir ovala.
- Behöver du täcka över vattenskotern så förslut inte täckningen utan se till att luften kan cirkulera. Då minskar du risken för mögel. Det finns även formsydda kapell till de flesta skotermodeller.