Fundera på hur och till vad du och familjen vill använda båten och gör en kravlista utifrån det. Gör den gärna i tre kolumner med rubrikerna "måste ha", "bra att ha" och "behöver inte".
Det är ofta billigare att köpa båt efter sommaren, när säsongen är över. Men beroende på tillgång och efterfrågan kan prisnivån förstås variera över tid. Viktigast är att bestämma sig för en viss modell och slå till när priset känns acceptabelt. Om du planerar köpa båt inför båtsäsongen är det viktigt att vara ute i god tid för att undvika förhastade beslut.
Att köpa båt är en investering som innehåller allt från inköp till vinterförvaring. Här är några saker som är bra att tänka på innan du slår till:
Du kan köpa en ny eller begagnad båt av en båthandlare, privatperson eller båtförmedlare. Köper du av en båthandlare eller båtförmedlare gäller konsumentköplagen. Om du köper av en privatperson gäller köplagen och då är det extra viktigt att ni skriver ett ordentligt köpekontrakt som gäller vid en eventuell tvist.
Mer om att köpa en begagnad båtÄger säljaren båten? Be att få se legitimation, kontrollera att det finns kvitto på båtköpet och annan utrustning. Fråga hur båten är servad och om det finns det papper på det. Försäkra dig om att det inte finns några olösta lån på båten. I Larmtjänsts båtstöldsregister har du störst möjlighet att kontrollera om båten är stulen.
Det är viktigt att du undersöker båten ordentligt innan du köper den. Är du osäker kan du ta hjälp av en besiktningsman. Kom ihåg att kontrollera båtens alla viktiga och vitala delar, till exempel motor, mast och segel. Lyft på alla luckor och durkar för att bilda dig en uppfattning om båtens skick. Om allt är rent och fräscht är också chansen att båten servats och skötts noggrant av den tidigare ägaren. I Sverige är det ett krav att båtar är CE-märkta. Omärkta båtar har därför ett lägre andrahandsvärde och är svåra att sälja vidare.