Hur man förvarar båten under vintern är viktigt för alla båtägare och med vinterförvaringen följer en rad frågor. Kan man förvara båten själv under tak? Ska båten vinterförvaras på trailer? Kan båten ligga kvar i vattnet under vintern? Eller ska du låta ett varv eller en båtverkstad ta hand om hela båten? Här är våra tips.
Upptagning
- Om båten ska lyftas i sling, det vill säga med band runt båten, är det bra att i förväg markera med tejp på fribordet var saker som kan skadas sitter. Markera till exempel var roder, axel, S-drev och givare för logg och ekolod sitter. Du kan istället markera var slingen ska sättas om du känner till det.
- Tvätta av båten direkt efter upptagning så inte sjögräs, snäckor och havstulpaner torkar och får fäste. Väntar du till våren blir arbetet betydligt svårare.
- Skruva bort dyvikan när du tagit upp båten för att släppa ut eventuellt slagvatten. Glöm bara inte att sätta tillbaka den innan sjösättning. Ett tips är att tejpa den på ratten. Då märker du om den inte är tillbakasatt innan du kör ifrån sjösättningsplatsen.
Mer om båtvård steg för steg
Vinterförvaring
- Ska båten ligga kvar i vattnet över vintern? Då måste den ligga i isfri hamn och vara uppvärmd över fryspunkten för att försäkringen ska täcka frysskador. Dessutom ska landströmsförsörjningen vara försedd med aktiverat avbrottslarm och eventuella larm måste åtgärdas omgående.
- Ta hem värdefull utrustning i stället för att låsa in den i stuvfack. Bättre att facken är olåsta och utan innehåll än att riskera att de blir uppbrutna och utrustningen stulen. Detta gäller speciellt under vinterförvaring av båten.
- Har du en drev eller utombordsmotor - glöm inte att kolla oljan i växelhuset. Har det kommit in vatten i oljan finns det risk att den fryser sönder och det blir rost.
- Har du en inombordsmotor – töm motorn på kylvatten och kör i glykol. På det sättet förhindrar du att den fryser sönder.
Se till att vara försäkrad innan båtsäsongen
Upptäck vår båtförsäkring
Pallning och uppsättning
- Ska du vinterförvara båten på trailer, ta bort hjulen och palla upp vagnen. Då räknas trailern som båtvagga och behöver inte låsas för att försäkringen ska gälla. Dessutom undviker du att däcken på trailern blir ovala av att stå med hög belastning under lång tid. Se till så att bockar och stöttor är i gott skick och klarar båtens vikt innan du pallar upp båten.
- Se också till att marken du ställer upp båten på för vintern är jämn, torr och klarar av båtens vikt. Annars kan den riskera att välta under vinterförvaringen.
- Om du ställer båten under lutande tak, så undvik att ställa den nära ytterkanterna. Det är från kanterna snön kan rasa ned på båten.
- Om du har motorbåt med inombordare, ställ en bock under motorn för att bära upp den extra vikten.
- Har du segelbåt med rullfock så se till att skydda rullfocken med kapell eller ordentlig surrning så vinden inte får tag i seglet, rullar ut och förstör det.
Täckning
- När du täcker båten, slut inte täckningen helt utan se till att luften kan cirkulera i båten. På så sätt minskar du risken för mögel.
- Se till att båten är ren inuti, torka rent överallt och stoppa i torrbollar i kabinen och motorrum så slipper du obehagliga överraskningar med mögel.
- Fäst aldrig presenningen i bockar eller stöttor när du täcker båten. Vinden har större kraft än man tror och kan vräka omkull båten. Använd i stället sandfyllda dunkar som tyngder.
Att tänka på inför nästa säsong
En del saker är bra att göra på redan på hösten och vintern istället för att vänta till våren. Inte minst med tanke på att priserna ofta höjs efter årsskiften. Dessutom är chansen att få hjälp av till exempel varv, segelmakare och fackhandel mycket större efter säsongen än under våren då alla vill få båten klar i tid. Lämnar du till exempel in ett trasigt kapell nu, så hinner du få det lagat och slipper köpa nytt i vår. Vad är då smart att göra redan nu?
- Laga trasigt kapell nu, så slipper du höra att de inte har tid i vår och i värsta fall få vänta ett år till innan det blir lagat
- Behöver du ny utrustning till exempel plotter eller solceller? På hösten är utbudet större och tiden finns att reda ut vad som får plats och vilka nya ledningar som behövs dras.
- Under våren har få eller ingen tid att reparera en trasig del åt dig och du kan då bli tvungen att köpa nytt. Lämna istället in den nu och få den reparerad till en mindre kostnad.