Sök på Svedea.se

Närbild på framsidan av en gul bil med fokus på strålkastaren

Ställa på bilen – så gör du

Har du din bil avställd och vill börja använda den igen? Då finns några saker som är bra att känna till. Här kan du läsa vad som gäller vid påställning av ditt fordon.

Se till att du har en aktiv försäkring

Om din bil tidigare varit påställld och försäkrad innan den ställdes av brukar bilen ha ett “vilande försäkringsbevis”. Det innebär att du kan ställa på den utan att behöva kontakta oss och din försäkring aktiveras till en liknande försäkring som den du hade innan bilen ställdes av.

Saknar din bil “vilande försäkringsbevis” eller “en vanlig försäkring” och du försöker ställa på den genom Transportstyrelsens digitala tjänster, så kommer det inte gå och du får som svar att försäkring saknas. Detta är alltså ett enkelt sätt att kontrollera så att bilen är försäkrad.

Vill du ändra något i din bilförsäkring?

Vill du göra någon ändring eller har frågor om din försäkring är det ett bra tillfälle nu. Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Anmäl påställning till Transportstyrelsen

Ställ på ditt fordon kostnadsfritt via Transportstyrelsens webbsida eller appen Mina fordon. Du kan även anmäla skriftligen på ditt registreringsbevis eller ringa dygnet runt på telefon 0771-25 25 25.

Det är kostnadsfritt att anmäla till Transportstyrelsen.

Betala fordonsskatt

Du kommer att få en faktura på fordonsskatten från Transportstyrelsen när du ställt på din bil. Är du ansluten till Kivra kommer fakturan där. Tänk på att den ska betalas inom tre veckor från påställningsdagen.

Här kan du läsa mer om fordonsskatt

Påställningen gäller direkt

Om du inte själv väljer ett visst datum gäller påställningen från den dag du gör din anmälan till Transportstyrelsen.

Vad gäller vid ägarbyte?

Har du sålt din avställda bil och anmäler ägarbytet samtidigt som påställningen görs ska fordonsskatten betalas av den nya ägaren.

Vad gäller om bilen har körförbud?

Ett avställt fordon måste också besiktigas. Om bilen har fått ett kör- eller användningsförbud så får den inte köras även om den är påställd. Om den har körförbud ser du det på Transportstyrelsens webbsida eller i appen Mina fordon.

Här kan du läsa mer om körförbud.

Tänk på det här

Glöm inte att du som bilägare är ansvarig för att bilen är besiktigad, skattad och försäkrad med minst en trafikförsäkring. Tänk också på att göra en grundlig check av din bil innan du börjar använda den:

Läs gärna mer om vad du bör kolla innan du kör.

Ska du ställa av bilen?

Här kan du läsa mer om hur du ställer av bilen.

Se ditt pris och teckna bilförsäkring

Se vilken omfattning som passar dig bäst, ange dina uppgifter nedan och börja räkna.

Skriven av: Jesper Lörstad

Publicerad: 2019-10-16

Senast uppdaterad: 2021-09-21