Sök på Svedea.se

Kvinna kör bil med ena handen på ratten, sett från sidan i dagsljus

14 tips för att undvika skador på bilen

Det är svårt att helt undvika skador på bilen, i många fall är det inte ens du själv som orsakar dem. Men det finns saker du kan göra för att minimera risken för att skador uppstår.

Lås bilen

Det kan låta självklart, och det är det väl också, men tyvärr är det lätt hänt att bilen lämnas med olåsta dörrar. Ibland kanske det beror på en obekymrad attityd – ”vad skulle kunna hända här?” – men vanligast är nog ändå den gamla kära tankspriddheten.

Håll koll på bilnyckeln

När du har låst bilen är nästa tips att hålla koll på nyckeln. Låt den inte ligga framme, varken hemma eller på jobbet eller på kalaset. Om någon kommer över en bilnyckel idag är det oftast inte särskilt svårt att hitta bilen som hör till.

Kör defensivt

”Det är inte farten som dödar, det är krocken.” Må så vara, men med ökad fart ökar också risken för både små och stora sammanstötningar. Om du kör sakta och håller stora avstånd till bilarna runt omkring minskar risken att du kör på någon. Låter det tråkigt? Kanske det, men det är inte jätteroligt att ha bilen på verkstan heller.

Byt torkarblad

Med nya torkarblad får du direkt bättre sikt, inte minst i dålig belysning eller när solen ligger på. Att byta torkarblad kanske inte låter jätteroligt, men det är ett litet tips i all välmening som kan göra stor skillnad i slutet av året. Inte bara för att vägarna brukar vara rätt skitiga i slutet av året, utan för att det är då du sätter dig ner och räknar ihop vad det faktiskt kostar att äga en bil.

Fyll på spolarvätska

Torkarbladen må vara sprillans nya och av senaste modell – utan ordentliga doser spolarvätska kommer vindrutetorkarna bara hjälpa till att smeta ut smutsen över vindrutan. Det kan vara en klok idé att använda frysskyddad spolarvätska även om solen bränner i nacken, för det är mycket möjligt att det är samma vätska som rinner i ledningarna när vintern smäller till.

Skrapa rutorna

På vintern är det viktigt att skapa god sikt, även bakåt och snett bakåt. Passa även på att borsta bort snö från motorhuv och tak på samma gång, den har annars en tendens att hamna på vindrutan när du allra minst önskar det.

Kolla däckens mönsterdjup

En vanlig anledning till mindre kollisioner och påkörningar är att bilen glider när man hellre hade velat stanna. En bidragande orsak till dåligt fäste kan vara nedslitna däckbanor, att däckens mönster inte sitter kvar. Se därför till att ha fräscha däck. Att ha fullgott mönsterdjup är dessutom ett lagkrav. Hos Transportstyrelsen kan du läsa exakt vilka regler som gäller.

Kolla däcktrycket

Det räcker inte med att däcken är nya och fräscha och har bra mönster, de ska ha rätt tryck också. Kolla i bilens handbok vilket tryck som rekommenderas för just din bil, och bli inte förvånad om det är ett betydligt högre tryck än den siffra du lärde dig i din ungdom. Kolla däcktrycket igen efter ett par månader, eller när du byter mellan sommar- och vinterdäck.

Lämna bilen tom

Om det finns något i bilen som är värt att stjäla ökar risken för inbrott, och förutom förlorade värdesaker leder inbrott garanterat till skador på bilen. Paket och kassar i bilen lockar till inbrott. Det gäller även lösa mynt och cigaretter. En radikal men smart idé är att öppna alla luckor och fack i kupé och bagageutrymme innan du lämnar bilen, så inser tjuven snabbt att ett inbrott inte är mödan värt på den kärran.

Parkera synligt och upplyst

Tillfället gör tjuven, heter det ju, och en mörk avskärmad parkering är ett tillfälle så gott som något. Om du ser till att välja en parkering där bilen är väl upplyst och syns från flera håll, ökar chansen att tjuven ska välja en annan bil. Det är ingen nackdel om det är folk och rörelse i närheten. Ett låst garage är förstås ännu bättre, även om det kan var nog så mörkt och avskärmat.

Använd stöldskydd

Moderna bilar är ganska svårstulna idag, men omöjligt är det inte. Med ett eller flera effektiva stöldskydd ökar du chanserna att bilen står kvar och är oskadad. Billarm, startspärr och rattkrycka försvårar själva stölden. Stöldmärkta rutor försvårar försäljningen av en stulen bil och minskar därmed risken att bilen stjäls.

Stulen Bil

Med stöldskydd kan du slippa självrisken

Se vår bilförsäkring

Använd låsbara hjulbultar

Det är inte jättekul att komma ut till en ny härlig dag och hitta bilen uppallad på trästubbar. I skydd av natt och mörker är det en ganska snabb procedur att lossa fyra hjul och lasta in i skuffen på en väntande bil. Låsbara hjulbultar är värt att överväga, särskilt om du har fälgar av det mer exklusiva slaget.

Utrusta bilen med en pulversläckare

Även en liten brand kan ge stora skador på bilen, och naturligtvis finns alltid en risk för mer långtgående förstörelse. För bilens säkerhet, och passagerarnas, är en liten handsläckare med pulver en mycket bra investering. Pulver släcker bra, även om det brinner i bensin eller diesel, och pulversläckare är förhållandevis underhållsfria.

Lägg varningstriangeln lätt åtkomlig

Även om en skada redan har inträffat finns det ju ingen anledning att bjuda in till ytterligare skador. Att stå still i kanten av en smal och krokig väg, eller i vägrenen på en motorväg, är inte den bästa metoden för att undvika skador på bilen.

Med en varningstriangel utställd på ordentligt avstånd signalerar du till dina medtrafikanter att hålla undan. Planera för den här situationen redan när ni packar bilen inför långfärden, så slipper du stå i mörkret och kylan och försöka få fram varningstriangeln från det där smarta facket under tvåhundra kilo bagage.

Se även bra saker att ha i bilen

Publicerad: 2018-06-05

Senast uppdaterad: 2021-09-21